ua en ru

Росія може відновити дипломатичні відносини з Грузією, - Медведєв

Росія може відновити дипломатичні відносини з Грузією, але за умови, що офіційний Тбілісі визнає факт "подій в серпні 2008 р.". Про це в інтерв'ю телеканалу Russia Today заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

Росія може відновити дипломатичні відносини з Грузією, але за умови, що офіційний Тбілісі визнає факт "подій в серпні 2008 р.". Про це в інтерв'ю телеканалу Russia Today заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

"Я нагадаю, що Російська Федерація не розривала дипломатичних відносин з Грузією. Ми готові до їх відновленню при певних умовах, а вони прості - визнання того факту, що стався. Може бути, це буде йти набагато більше таким акуратним, складним шляхом... Але я впевнений, що повернення назад не буде", - заявив Медведєв.

Напередодні п'ятої річниці збройного конфлікту РФ і Грузії в Південній Осетії Медведєв заявив, що у Росії не було планів "зайти в Тбілісі і стратити Михайла Саакашвілі". Прем'єр, який у 2008 р. був главою держави, підкреслив, що конфлікт не був війною з Грузією, а був лише операцією до примусу до миру з метою забезпечити інтереси Росії.

Медведєв зазначив, що в 2008 році 80% жителів Південної Осетії були російськими громадянами. Він підкреслив, що рішення про початок військової операції було складним. За словами Медведєва, у нього не було розбіжностей з приводу ситуації на Кавказі з Володимиром Путіним, який у 2008 р. обіймав посаду прем'єр-міністра. Медведєв також зазначив, що в ніч прийняття рішення про початок операції російськими збройними силами вони з Путіним, який тоді перебував на Олімпіаді в Пекіні, не говорили.

Говорячи про Президента Грузії Саакашвілі, Медведєв зазначив, що він як і раніше є для російських властей "абсолютно нерукопожатною особою ". На думку Медведєва, оцінку дії Президента в серпні 2008 року народ Грузії вже дав.

Читайте також: Медведєв підписав план врегулювання грузино-південноосетинського конфлікту

Коментуючи роль у конфлікті США, Медведєв підкреслив, що в Москві не вважають дії Грузії "спільним грузино-американським планом". Прем'єр вважає, що події серпня 2008 року показали, що США "не можна конфліктувати з Росією", і саме "двояка" позиція Вашингтона, яку він зайняв з метою не допустити посилення конфлікту, "охолодила" рішучість грузинського керівництва.

Озброєний конфлікт між РФ і Грузією відбувався з 7 по 12 серпня 2008 року на території Південної Осетії і Абхазії. Результатом конфлікту став розрив російсько-грузинських дипломатичних відносин і офіційне визнання російською стороною Абхазії і Південної Осетії.