ua en ru

Роскосмос пропонує закріпити за РФ саму перспективну частину Місяця

Федеральне космічне агентство (Роскосмос) спільно з Російською академією наук розробило пакет пропозицій щодо місячної програми Росії.

Федеральне космічне агентство (Роскосмос) спільно з Російською академією наук розробило пакет пропозицій щодо місячної програми Росії, пишуть "Ізвєстія".

Метою нової програми є оперативне закріплення на перспективному районі супутника Землі - Південному полюсі.

Російські дослідники повинні поступово розширювати інфраструктуру на попередньо розвідане плацдармі з сприятливими умовами освітлення, зв'язку з Землею і наявністю місячних природних ресурсів.

При цьому на Місяці можуть розмістити станції моніторингу Землі, стенди для відпрацювання нових космічних та медико-біологічних засобів для підготовки експедицій на Марс. На першому етапі освоєння Південного полюса передбачається провести розвідку, на другому - створити необхідний полігон, на третьому - побудувати базу.

В ході освоєння Південного полюса Місяця за допомогою автоматичних і пілотованих коштів будуть визначені найбільш важливі технології, які буде потрібно надалі розробити.

Як повідомило джерело в Роскосмосі, пропозиції щодо нової місячної програми будуть розглянуті урядом разом з проектом Федеральної космічної програми на 2016-2025 рр. В цій програмі заплановано безліч дослідно-конструкторських робіт, спрямованих на створення технологій з освоєння Місяця в 2026-2030 рр.

Нагадаємо, у вересні 2014 р. США розсекретили документи про плани створити на Місяці військові бази та підірвати там ядерну бомбу.