ua en ru

РФ може накласти санкції на Францію через "Містраль", - ЗМІ

РФ може накласти санкції на Францію через "Містраль", - ЗМІ

Міністр зв'язку РФ Микола Нікіфоров запропонував накласти галузеві санкції на Францію і французькі компанії у відповідь на відмову передати військово-морського флоту Росії вже побудований вертольотоносець класу "Містраль". Нікіфоров запропонував віце-прем'єру Дмитру Рогозіну "директивно вказати" держпідприємству "Космічна зв'язок" (ГПКС), національного оператора супутникового мовлення, на необхідність розірвати відносини з Eutelsat - найбільшим у світі оператором супутникового зв'язку зі штаб-квартирою в Парижі, передають "Известия" з посиланням на копію листа Нікіфорова на ім'я віце-прем'єра Дмитра Рогозіна.

"У зв'язку із заявою офіційних осіб Франції про можливу відмову у виконанні контракту за проектом будівництва вертольотоносців типу "Містраль" в рамках санкцій з боку Євросоюзу, вважаю за доцільне розглянути можливість в частині відповідних кроків РФ наступні заходи. Директивна або в рамках повторного розгляду у ФАС скасування результатів конкурсу ГПКС на проектування і виробництво космічного апарату "Експрес-АМУ2" (за результатами цього конкурсу у 2014 році перемога присуджена EADS Astrium. - "Известия"), директивне вказівку ГПКС на припинення договорів оренди супутникової ємності французьким оператором Eutelsat S. A. на нових російських космічних апаратах "Експрес-АТ1" і "Експрес-АТ2", успішно запущені в березні 2014 року", - йдеться в листі.

Аналогічним чином глава Мінкомзв'язку пропонує вчинити і з договорами оренди Eutelsat-ємності на російських супутників "Експрес-АМ6", "Експрес-АМУ1" і "Експрес-АМ22".

Загальна сума контрактів оренди, укладених Eutelsat, становить 658,9 млн євро, підрахували в Мінкомзв'язку. Відмова від закупівлі космічного апарату "Експрес-АМУ2" позбавить EADS Astrium замовлення на 4,8 млрд рублів.

У прес-службі Мінкомзв'язку вважали за краще не коментувати ініціативу Нікіфорова.

Джерело в військово-промислової комісії зазначив, що на сьогоднішній день імовірність того, що ініціативу Нікіфорова підтримають, вкрай мала. Співрозмовник нагадав, що минулого тижня Володимир Путін охарактеризував Францію як привілейованого партнера Росії в Євросоюзі.

Нагадаємо, раніше Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що поки відсутні умови для передачі Росії вертольотоносців "Містраль".