ua en ru

Рада сьогодні ще повернеться до розгляду опозиційного законопроекту про прокуратуру, - ПР

Народний депутат України від Партії регіонів, заступник голови комітету ВР з питань законодавчого забезпечення Володимир Олійник прогнозує, що сьогодні парламент ще повернеться до розгляду та відхилення проекту закону № 0886 "Про прокуратуру". Про це Олійник заявив РБК-Україна.

За його словами, опозиція хоче сьогодні будь-яким способом не допустити розгляду президентського закону про прокуратуру, який пройшов розгляд до Венеціанської комісії.

"Вірогідність того, що ми розглянемо цей проект закону ще раз існує. Ми знімемо його (з розгляду), все одно зареєструємо президентський, завтра розглянемо і будемо рухатися далі", - заявив Олійник.

Зазначимо, що парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував зняти з розгляду законопроект № 0886 "Про прокуратуру" авторства народних депутатів України від Партії регіонів Володимира Сівковича і "Батьківщини" Юрія Прокопчука та Віктора Швеця.

Даний законопроект є альтернативним до президентського законопроекту про прокуратуру, який передбачає ліквідацію функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити по ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення, тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції. Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства. Також проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших.