ua en ru

Рада закликала міжнародне співтовариство визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями

Народні депутати підтримали проект постанови № 4326а "Про заяву Верховної Ради України "Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акту над територією України".

Народні депутати підтримали проект постанови № 4326а "Про заяву Верховної Ради України "Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акту над територією України". За відповідне рішення проголосували 236 нардепів.

"17 липня 2014 р. над територією України в районі м. Тореза Донецької області був збитий пасажирський літак Boeing-777 малайзійської авіакомпанії, на борту якого перебувало близько 300 пасажирів. За наявними у компетентних органів України даними цей терористичний акт вчинений бойовиками, які ведуть бойові дії проти України на території Донецької області, з використанням поставленого Російською Федерацією зенітно-ракетного комплексу "БУК", що обслуговувався російськими військовослужбовцями. Внаслідок цього варварського акту загинули всі, хто перебував на борту літака. Він став можливим завдяки підтримці бойовиків з боку чинного керівництва Російської Федерації, забезпечення їх сучасною військовою технікою та зброєю, у тому числі ракетними комплексами для ураження повітряних цілей", - йдеться у заяві ВР.

"Такі дії та безвідповідальна політика російської влади, що спрямовані проти України, фактично провокують акти міжнародного тероризму, в результаті яких гинуть не лише громадяни України, але й громадяни інших держав", - підкреслюється у документі.
Також зазначається, що незаконне постачання владою Російської Федерації зброї на територію України, направлення російських найманців та військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації для участі в бойових діях проти України є актами військової агресії проти України, що мають всі ознаки міжнародної терористичної діяльності, уособленням якої є такі організації як Алькаїда та інші. На цей же шлях стали і так звані самопроголошені організації - ДНР і ЛНР.

"Агресія Російської Федерації проти України вже стала загрозою життю і безпеці не лише українських, а й іноземних громадян, і набуває реальної загрози всьому світовому миро порядку", - йдеться в заяві.

Засуджуючи агресивну політику російської влади проти України Верховна Рада України звертається до міжнародних та європейських організацій, лідерів країн світу з пропозицією:

- вжити усіх необхідних заходів для розслідування обставин трагедії;

- встановити та притягти до відповідальності винних у вчиненні терористичного акту;

- визнати самопроголошені організації ДНР і ЛНР терористичними;

- вжити спільні з Україною заходи, у тому числі у військово-технічній сфері, спрямовані на припинення діяльності терористичних угрупувань, що ведуть військові дії проти України та є загрозою миру і стабільності в світі.