ua en ru

Рада ухвалила звернення до світових лідерів щодо звільнення Савченко

Рада ухвалила звернення до світових лідерів щодо звільнення Савченко

Народні депутати підтримали проект постанови № 1700 "Про звернення Верховної Ради України до Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Французької Республіки Франсуа Олланда та Президента Російської Федерації Владіміра Путіна щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Російській Федерації народного депутата України восьмого скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко". За відповідне рішення проголосували 304 нардепи з 226 мінімально необхідних.

"Верховна Рада України розраховує на міжнародну солідарність та підтримку та звертається до Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Французької Республіки Франсуа Олланда та Президента Російської Федерації Владіміра Путіна, як до лідерів країн, які будуть брати участь в анонсованій зустрічі з врегулювання ситуації на Донбасі у Нормандському форматі із закликом невідкладно вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення народного депутата України VIII скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко, а також звільнення Олега Геннадійовича Сенцова та інших громадян України, які всупереч їх волі протиправно утримуються на території Російської Федерації", - йдеться в проекті постанови №1700.

Також, згідно з постановою, Міністерству закордонних справ України доручено поінформувати Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції та Росії про зміст цього звернення.

Рада ухвалила звернення до світових лідерів щодо звільнення Савченко

Крім того, депутати підтримали проект постанови № 1701 "Про звернення Верховної Ради України до Парламентській Асамблеї Ради Європи щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Російській Федерації народного депутата України восьмого скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко". За відповідне рішення проголосували 306 нардепів з 226 мінімально необхідних.

"Верховна Рада України розраховує на міжнародну солідарність та підтримку та звертається до Парламентській Асамблеї Ради Європи із закликом невідкладно вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення народного депутата України VIII скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко, зокрема, ухвалити на найближчій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка відбудеться 26-30 січня 2015 р., резолюцію із закликом до її звільнення, а також звільнення Олега Геннадійовича Сенцова та інших громадян України, які всупереч їх волі протиправно утримуються на території Російської Федерації", - йдеться у постанові № 1701.

Згідно з постановою, голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману доручено невідкладно направити текст звернення до ПАРЄ.

Рада ухвалила звернення до світових лідерів щодо звільнення Савченко

Також голова Верховної Ради України Володимир Гройсман звернувся до Савченко з проханням припинити голодування.

"Це питання життя і смерті. Тому я дозволю собі звернутися до Надії Савченко...В тому числі, через її сестру, яка тут у парламенті. Вона нам потрібна здорова! Тому всі ми повинні звернутися також і до неї, попросити її зупинити голодування!" - заявив спікер.

Нагадаємо, голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що у питанні звільнення народного депутата з фракції "Батьківщина" Надії Савченко є певний прогрес.