ua en ru

Рада звернулася до РФ з вимогою звільнити Савченко та інших заручників

Рада звернулася до РФ з вимогою звільнити Савченко та інших заручників
Народні депутати підтримали проект постанови № 1095 про звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко.

Народні депутати підтримали проект постанови № 1095 про звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко. За відповідне рішення проголосували 321 нардеп з 226 мінімально необхідних.

"З огляду на набуття 27 листопада 2014 р., Надією Вікторівною Савченко повноважень народного депутата України VIII скликання, Верховна Рада України звертається до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, до Президента Російської Федерації, інших органів державної влади і посадових осіб Російської Федерації із закликом вжити всіх можливих необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко", - йдеться у постанові.

Крім того, українській парламент у своїй постанові закликав звільнити Олега Сенцова, Миколи Андроновича Карпюка та інших громадян України, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України були захоплені у полон, незаконно перевезені на територію РФ та всупереч їх волі утримуються на її території.

Також Рада доручила Міністерству закордонних справ України поінформувати усі національні парламенти іноземних держав, міжнародні організації та міжпарламентські асамблеї про зміст цього звернення, а голові Верховної Ради України невідкладно направити текст звернення до Державної Думи Федеральних Зборів РФ та Президента РФ.

33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь в якості добровольця батальйону "Айдар". При цьому залишалася діючим офіцером ВСУ. Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня. 8 липня стало відомо, що Савченко знаходиться під вартою в Росії в слідчому ізоляторі Воронежа. Російська влада інкримінує Савченко причетність до загибелі на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина.