ua en ru

Рада не дозволила Нацраді штрафувати телеканали за порушення законодавства

Рада не дозволила Нацраді штрафувати телеканали за порушення законодавства На фото: голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1889 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення". За відповідне рішення проголосували всього 189 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомила народний депутат з фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, яка доповідала даний законопроект у сесійній залі парламенту, документ пропонує встановити більш ліберальну і гнучку систему покарання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за порушення законодавства України у сфері телерадіомовлення. Так, замість жорстких санкцій пропонується передбачити можливість накладати штрафи у розмірі 5%, 10% і 15% від вартості ліцензії.

Також пропонується заборонити Нацраді позбавити ліцензії телеканали без рішення суду.

"Це більш гнучка і ефективна система. Ця система абсолютно європейська... Нацрада наполягала на тому, щоб ми залишили право самостійно зупиняти і позбавляти ліцензії... Ми залишили у новому законі право регулятора припиняти ліцензію на 6 місяців за порушення чинного законодавства, але зі зверненням до суду. Наша принципова позиція: Нацрада не може позбавити ліцензії без рішення суду", - повідомила Сюмар.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Гройсман дав доручення комітету з питань свободи слова підготувати новий проект закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення".

"Ми двічі ставили на голосування закон, двічі поверталися, тому ми не повинні займатися тим, чим не повинні займатися. Проект закону вважається відхиленим. Тому моє доручення комітету разом з усіма зацікавленими: даю доручення підготувати спільний проект закону, внести його за процедурою на розгляд", - сказав спікер.

Нагадаємо, 22 січня 2015 р. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення запропонувала Верховній Раді встановити мільйонні штрафи за такі порушення, як допустив "Інтер".