ua en ru

Рада не підтримала введення кримінальної відповідальності за пособництво тероризму

Народні депутати України не підтримали законопроект № 4912 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом".

Народні депутати України не підтримали законопроект № 4912 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом". За відповідне рішення проголосували 202 нардепи.

Цей проект закону доповнює статтю 14 закону України "Про боротьбу з тероризмом" про особливий режим у районі проведення антитерористичної операції.

Зокрема у районі АТО громадянам забороняється блокувати проїжджу частину та перешкоджати руху військової техніки ЗСУ та осіб, залучених до проведення АТО.

Також, згідно з законопроектом, громадяни, які проживають в зоні проведення АТО, виконують накази та вказівки керівника оперативного штабу АТО.

Також у районі АТО за наявності загроз вчинення теракту може бути заборонено проведення масових заходів (зборів, мітингів, пікетів, вуличних походів, демонстрацій), а також може бути встановлене обмеження в користуванні зв'язком і в передачі інформації через комп'ютерні мережі.

Крім того, можуть встановлюватися обмеження щодо доступу представників ЗМІ у район проведення АТО.

Також даний законопроект пропонує доповнити статтю 1 закон України "Про боротьбу з тероризмом", яка дає визначення поняттю "пособник терористів ".

"Пособник терористів - фізична особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь терористам або усуненням перешкод для терористичної діяльності, блокуванням руху військової техніки чи створенням інших перешкод для учасників антитерористичної операції, або іншим чином сприяла терористичній діяльності, а так само особа, яка заздалегідь обіцяла переховати терориста (терористів), знаряддя або засоби вчинення терористичного акту, сліди терористичної діяльності або предмети, здобуті у ході терористичної діяльності", - йдеться у законопроекті.

У зв'язку з цим законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 258-6, яка передбачає покарання за перешкоджання проведенню антитерористичної операції.

Зокрема залишення особами, що залучені до проведення антитерористичної операції, посадовими і службовими особами правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, не зумовлене обстановкою в районі проведення антитерористичної операції, ввірених їм військової техніки, зброї, інших матеріальних засобів терористам або їх пособникам, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати посади в органах влади на строк до 5 років.

Виконання особами, що залучені до проведення антитерористичної операції, посадовими і службовими особами правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування вказівок та наказів терористів та їх пособників, якщо це привело до загибелі людини, караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права обіймати посади в органах влади.

Перехід осіб, що залучені до проведення антитерористичної операції, посадових і службових осіб правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування на бік терористів та їх пособників, їх добровільна здача в полон терористам та їх пособникам, караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади в органах влади.