ua en ru

Рада призначила перевибори у п'яти "проблемних" округах на 15 грудня

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу і в цілому проект закону №2971-д, яким призначила довибори у п'яти одномандатних виборчих округах на 15 листопада 2013 р. "За" проголосував 371 народний депутат при мінімально необхідних 226.

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу і в цілому проект закону №2971-д, яким призначила довибори у п'яти одномандатних виборчих округах на 15 листопада 2013 р. "За" проголосував 371 народний депутат при мінімально необхідних 226.

"У зв'язку з тим, що цей проект закону погоджено з усіма фракціями, пропоную його проголосувати без обговорення", - заявив глава профільного комітету Давид Жванія.

Йдеться про округи №№:

94 (Київська обл.: м. Васильків та Обухів, Васильківський та Обухівський райони),

132 (Миколаївська обл.: м. Первомайськ),

194 (м. Черкаси),

197 (Черкаська обл.: м. Канів),

223 (м. Київ: Шевченківський район).

Зазначимо, що раніше обговорювалося декілька дат проведення перевиборів: 8, 15 або 22 грудня.

Додамо, що питання про вибори мера Києва і Київської міської ради нардепами не порушувалося.

Опозиція у п'яти округах висуне єдиних кандидатів, які брали участь у виборах 2012 р., йдеться в заяві партії "Батьківщина". За словами її лідера Арсенія Яценюка, ті політики, які хочуть балотуватися замість кандидатів, які перемогли раніше, зможуть висуватися тільки в тому випадку, якщо кандидат, котрий виступав на цьому окрузі раніше, відмовиться балотуватися.

За словами лідера "Удару" Віталія Кличка, проведення виборів у п'яти "проблемних" округах є однією з вимог для підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, і опозиція домоглася, щоб влада виконала це зобов'язання.

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 р. Проте до ВР пройшли 445 народних депутатів. 5 листопада Центрвиборчком визнав неможливим встановлення достовірних результатів голосування на виборах народних депутатів ВР VII скликання на округах № 94, 132, 194, 197 і 223 у зв'язку із численними порушеннями, допущеними в ході голосування і підрахунку голосів.

В окрузі №94 у Київській області, згідно із протоколами, переміг опозиціонер Віктор Романюк, однак кандидат від ПР Тетяна Засуха через суд домоглася скасування результатів голосування на 30 дільницях. В окрузі №132 також переміг кандидат від "Батьківщини" Аркадій Корнацький, проте кандидат від влади Віталій Травянко оскаржив результати. Все закінчилося втручанням "Беркуту" у виборчий процес. У Черкаській області в округах №194 і №197, згідно із протоколами, перемогли опозиціонери Микола Булатецький і Леонід Доценко, однак через суди підрахунок результатів був зірваний Валентиною Жуковською та Богданом Губським. У київському окрузі №223 виборчий процес перетворився на фарс. ОВК не захотіла визнавати результати голосування за протоколами, за якими Юрій Левченко зі "Свободи" переміг екс-голову Шевченківської райдержадміністрації столиці Віктора Пилипишина.

Після виборів було вирішено провести у проблемних округах перевибори. Однак це питання затягнулося більш ніж на півроку.

Раніше до цього процесу вніс сум'яття суд, який зобов'язав спікера Володимира Рибака відібрати мандати у позафракційних депутатів Олександра Домбровського і Павла Балоги. Таким чином, парламент також має призначити перевибори в цих округах.

Додамо, що перевибори ву проблемних округах пройдуть за старим законом.