ua en ru

Рада таки має намір ввести додатковий імпортний збір з усіх товарів, окрім життєво необхідних

Рада таки має намір ввести додатковий імпортний збір з усіх товарів, окрім життєво необхідних Джерело фото: Reuters

Народні депутати з третьої спроби підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 1562 "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 р.". За відповідне рішення проголосували лише 240 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявила міністр фінансів України Наталія Яресько (на фото), без прийняття цього законопроекту, дохідна частина державного бюджету недорахується 17,6 млрд грн.

"Якщо ви не хочете цей закон не приймати - це ваше право. Але тоді, будь ласка, запропонуйте мені, звідки конкретно 17,6 млрд ми візьмемо в дохідній частині бюджету. Якщо у вас немає інших 17,6 млрд, беріть за основу цей законопроект - поговоримо про ваших питаннях, але будь ласка, приймайте за основу. Тому що іншого варіанту... Ми можемо просто піти додому після цього. Тому що бюджету не буде на 2015 р. Йдіть всі на.. у відпустку після цього і буде кінець", - заявила Яресько.

Так, згідно з законопроектом додатковий імпортний збір пропонується запровадити тимчасово, строком на 12 місяців, відповідно до статті XII Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 р. та Домовленості про положення ГАТТ-1994 щодо платіжного балансу.

"Додатковий імпортний збір справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни походження цих товарів та укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю", - йдеться в документі.

Об'єктами оподаткування додатковим імпортним збором є товари, що визначені у частинах першій та другій статті 277 Митного кодексу України, крім життєво необхідних товарів згідно зі статтею 5 цього закону.

Згідно з проектом закону, життєво необхідними товарами є: природний газ, вугілля енергетичне, паливо для АЕС, нафта, нафтопродукти (бензин, дизпаливо), банкноти та банківські метали, гуманітарна допомога, товари, що звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі (наприклад, товари, що ввозяться як технічна допомога, для забезпечення діяльності Чорнобильського Фонду "Укриття", у рамках співробітництва з НАТО, Глобальним фондом, тощо).

Додатковий імпортний збір справлятиметься з товарів, які ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту (тобто для вільного обігу на митній території України), незалежно від країни їх походження за ставками:

- 10% для товарів, що класифікуються у 1 - 24 товарних групах згідно із УКТЗЕД;

- 5% для товарів, що класифікуються у 25 - 97 товарних групах згідно із УКТЗЕД;

- 10% для товарів, що підлягають оподаткуванню ввізним митом відповідно до статті 374 Митного кодексу України.

У разі прийняття парламентом, цей закон набере чинності з 1 січня 2015 р.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада відхилила законопроект про додатковий імпортний збір з усіх товарів, крім життєво необхідних