ua en ru

Рада хоче дозволити оприлюднення інформації з держреєстрів

Рада хоче дозволити оприлюднення інформації з держреєстрів

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2171 "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних". За відповідне рішення проголосували 243 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків під час представлення даного законопроекту у парламенті, цей проект закону є одним з основних складових законодавчого пакету реформ під назвою "Цифрова Україна".

"Законопроектом передбачається оприлюднення інформації з державних реєстрів, громадських організацій, інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, генеральних планів населених пунктів та детальних планів територій , реєстрів обертів державної власності та інше", - заявив Шимків.

За його словами, цей законопроект передбачений Антикорупційною стратегією 2014-2017 затверджений попереднім парламентом.

Законопроект пропонує внести зміни до закону України "Про доступ до публічної інформації" та інших законів України, визначивши визначити поняття "публічна інформація у формі відкритих даних", та встановивши основні обов'язки розпорядників інформації щодо поширення такої інформації.

Проект закону пропонує зобов'язати розпорядників інформації оприлюднювати достовірну, точну та повну інформацію та постійно оновлювати оприлюднену інформацію; передбачити обов'язок розпорядників інформації безоплатно оприлюднювати інформацію у формі відкритих даних на своїх веб-сайтах, у тому числі і сам перелік такої інформації.
Так, згідно з законом, публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація, що оприлюднюється на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на веб-сайтах розпорядників інформації у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації.
"Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов'язковим посиланням на джерело отримання такої інформації", - йдеться в законопроекті.

Згідно з документом, перелік публічної інформації, яка підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, періодичність її оновлення визначаються Кабінетом міністрів України. При цьому до такого переліку Кабміну обов'язково включається інформація, доступ до якої у формі відкритих даних передбачено законом.

Створення та забезпечення функціонування єдиного державного веб-порталу відкритих даних здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері електронного урядування.

Зазначимо, що 19 лютого 2015 р. Порошенко вніс до Ради два законопроекти про доступ до інформації про бюджетні показники.

Нагадаємо, 11 лютого 2015 р. Рада постановила створити єдиний веб-портал використання публічних коштів. За відповідний законопроект № 0949 проголосували 289 нардепів з 226 мінімально необхідних.