ua en ru

Рада хоче обов'язати оприлюднювати звітність про використання бюджетних коштів

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2172 "Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних". За відповідне рішення проголосували 279 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків під час представлення даного законопроекту у парламенті, цей законопроект є доповненням до законопроекту № 2171 і стосується безпосередньо розкриття інформації про використання коштів бюджету.

За його словами, закритість та непрозорість українського державного бюджету відзначають міжнародні організації та міжнародні інституції.

"Бюджетні запити не оприлюднюються, Ефективність бюджетного планування та розподілу коштів вимагають значного опрацювання паперової інформації. Публікація відкритих даний у прозорому форматі дозволить аналітичним системам дуже швидко та вчасно аналізувати дані і давати свої висновки", - заявив Шимків.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України, якими пропонується зобов'язати відповідно головних розпорядників бюджетних коштів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, Верховну Раду АР Крим, Раду міністрів АР Крим, органи місцевого самоврядування оприлюднювати у формі відкритих даних згідно із законом України "Про доступ до публічної інформації" бюджетні запити, квартальну та річну звітність про виконання державного бюджету України, паспорти бюджетних програм та звіти про виконання паспортів бюджетних програм, рішення про місцеві бюджети, інформацію про виконання держбюджету та місцевих бюджетів (крім бюджетів сіл і селищ).

Цей закон вступить в силу після ухвалення парламентом в цілому законопроекту № 2171, який дозволяє оприлюднення інформації з держреєстрів.

Зазначимо, сьогодні Рада підтримала у першому читанні законопроект № 2171. "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних". За відповідне рішення проголосували 243 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Нагадаємо, 11 лютого 2015 р. Рада постановила створити єдиний веб-портал використання публічних коштів. За відповідний законопроект № 0949 проголосували 289 нардепів з 226 мінімально необхідних.