ua en ru

Путіна не запросять на зустріч лідерів країн G7, - Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Президент Росії Володимир Путін не буде запрошений на саміт G7 в червні 2015 р. Про це вона сказала в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, повна версія якого буде опублікована в п'ятницю, передає Reuters.

"G7 і колишня група G8 завжди вважають себе спільнотою [єдиних] цінностей. Приєднання Криму і події на сході України є явним порушенням принципів міжнародного права і серйозними порушеннями цих спільних цінностей", - заявила Меркель.

Канцлер пояснила, що саме тому "на теперішньому етапі" Путін не може бути запрошений на зустріч лідерів країн G7, яка пройде в Баварії в червні цього року.

Меркель озвучила свою позицію щодо санкцій, введених проти Росії. За її словами, Європа не може розглядати питання про пом'якшення санкцій, поки не усунені причини, за яких вони були введені.

"Навесні ми обговоримо питання, як бути з санкціями, які ми вирішили ввести після анексії Росією Криму. Враховуючи поточну ситуацію, вони залишаться в силі", - сказала вона.

Зазначимо, Росія була фактично виключена з G8 після анексії Криму. Попередній саміт, який повинен був проходити в Сочі, в результаті був проведений в Брюсселі без участі Путіна.

Нагадаємо, Президент США Барак Обама та Ангела Меркель обговорили питання фінансової допомоги Україні.