ua en ru

Путін стурбований постійним втручанням США у іноземні конфлікти

Президент Росії Володимир Путін звернувся до громадян США на сторінках газети New York Times. У своїй статті він висловив стурбованість тим, що військове втручання в іноземні конфлікти стало звичною тактикою для США.

"Насторожує, що військове втручання у внутрішні конфлікти іноземних держав стало для США звичайною практикою. Хіба це довгострокові інтереси Америки? Сумніваюся. Мільйони людей по всьому світу все частіше бачать в Америці не модель демократії, а країну, яка спирається тільки на грубу силу, створює коаліції під девізом "Хто не з нами, той проти нас", - пише Путін.

Серед невдалих прикладів американського втручання він наводить операції в Лівії, Афганістані та Іраку. Крім того, додає Президент Росії, така політика призводить до того, що страждає авторитет ООН - впливові країни діють незалежно від рішень організації. Цього слід уникнути, вважає Путін. Він нагадує про долю Ліги націй, вважаючи, що подібна доля чекає і ООН, якщо впливові країни не перестануть розгортати військові дії в обхід санкцій Радбезу ООН.

Володимир Путін відзначає, що ООН була створена за сприяння США та СРСР, які були союзниками під час Другої світової війни і встановили принцип загальної злагоди, на якому ґрунтується робота Ради Безпеки.

"Ми вважаємо, що у сучасному складному і турбулентному світі збереження правопорядку - один з небагатьох важелів, здатних утримати міжнародні відносини від сповзання до хаосу. Закон залишається законом. Його виконання обов'язково завжди, незалежно від того, подобається це комусь чи ні. Чинне міжнародне право дозволяє використовувати силу тільки в двох випадках - або при самообороні, або за рішенням Ради Безпеки. Все інше - за статутом ООН неприпустимо і кваліфікується як агресія", - вважає російський Президент.

У своїй статті Путін зазначає, що планований удару по Сирії небезпечний тим, що конфлікт вийде за межі сирійській території та викличе нову хвилю тероризму. Військова акція також може підірвати багатосторонні зусилля з врегулювання іранської ядерної проблеми та ізраїльсько-палестинського конфлікту, а також призвести до подальшої дестабілізації на Близькому Сході та в Північній Африці. "Удар по Сирії може вивести з рівноваги всю систему міжнародного права", - вважає Путін.

Він нагадує про доводи, які доводять, що за хімічною атакою стоять повстанці. На думку Путіна, це провокація, мета якої викликати військову інтервенцію.

Також він ставить під сумнів мету сирійської опозиції, зазначаючи, що серед повстанців знаходиться значна кількість екстремістів і прихильників "Аль-Кайєди". Крім того, додає Президент Росії, найманці, що перебувають на території Сирії, в разі успішного для них завершення конфлікту можуть вирушити в інші країни, що ставить під загрозу міжнародну безпеку.

Таким чином, підсумовує Путін, слід відмовитися від застосування сили і вирішувати сирійський кризу дипломатичним шляхом і продовженням діалогу. Успіх у цьому напрямку може призвести до поліпшенню атмосфери на міжнародній політичній арені та стане новим етапом у відносинах Росії і США.