ua en ru

Профільний комітет погодив закон про президентські вибори 25 травня 2014 р

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати ВР прийняти у другому читанні та в цілому проект закону Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" №3224-д, згідно з яким вибори Президента України повинні відбутися 25 травня 2014 р.

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати ВР прийняти у другому читанні та в цілому проект закону Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" №3224-д, згідно з яким вибори Президента України повинні відбутися 25 травня 2014 р. Про це повідомляє прес-служба голови комітету, народного депутата Давида Жванії.

"Під час роботи над законопроектом, комітет разом з авторами пропозицій і поправок і представниками ЦВК опрацювала понад 150 поправок. В результаті, членами комітету було прийнято консенсусне рішення, зокрема, парламентарії погодили 92 поправки і відхилили - 46. Інші - частково враховані або часткового відхилені", - йдеться в повідомленні.

Також була врахована поправка щодо того, щоб доповнити частину першу статті 84 реченням такого змісту: "ЦВК зобов'язана встановити результати виборів Президента України, незалежно від кількості виборчих дільниць/виборчих округів, на яких голосування не відбулося".

Крім того, комітет підтримав поправку до статті 84: "В разі, якщо голосування в межах відповідних територіальних виборчих округів не сталося, результати голосування у день виборів Президента України встановлюються за встановленими підсумками голосування в інших територіальних округах".

Крім цього, була доповнена стаття 84 частиною: "Окружна виборча комісія зобов'язана встановити результати голосування в межах територіального виборчого округу незалежно від кількості виборчих дільниць відповідного округу, на яких голосування було організовано та проведено в день голосування у відповідності зі статтями 76 або 77 цього закону". У разі якщо голосування на всіх дільницях виборчого округу в день голосування не було організовано і проведено відповідно до статей 76 і 77 цього закону, окружна виборча комісія встановлює, що голосування в межах відповідного виборчого округу не сталося.

"Це компромісний проект закону про проведення виборів Президента України. Переконаний, що днями парламент проголосує за нього, і в травні ми проведемо легітимні, спокійні, прозорі вибори Президента, результати яких ніхто не зможе сумніватися", - зазначив голова комітету.

Нагадаємо, 22 лютого 2014 р. Рада підтримала постанову №4193, яке, серед іншого, передбачає проведення президентських виборів 25 травня 2014 р.