ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді розширити повноваження РНБО

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому проект закону №1343, згідно з яким будуть розширенні повноваження Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) і вдосконалено правове забезпечення його діяльності. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Народного фронту".

Голова комітету, заступник голови депутатської фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський, відкриваючи засідання, повідомив, що до законопроекту №1343 про внесення змін до Закону "Про Раду національної безпеки і оборони України" надійшло 40 поправок, що свідчить про те, що він викликав у громади і депутатського корпусу зацікавленість.

Розглянувши поправки до законопроекту, більшість з яких стосувалися виконання РНБО такої функції, як координація і контроль, нардепи вирішили запропонувати відхилити їх, оскільки вони схожі. У той же час, члени комітету підтримали кілька редакційних правок.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту №1343, цим актом "пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність із Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО".

Проектом, зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО щодо таких повноважень, як прийняття рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Більш того, проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, введені в дію указами Президента України, є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади. Крім того, апарат РНБО визначається юридичною особою.

Далі в якості змін пропонується включати до складу РНБО, крім прем'єр-міністра, міністра оборони, голови СБУ, міністра внутрішніх справ, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, інших осіб, визначених Президентом.

Як відомо, законопроект №1343 був поданий Президентом як невідкладний і вже прийнятий Верховною Радою в першому читанні.