ua en ru

Проект "Східного партнерства" в значній мірі залежить від підписання УА між Україною та ЄС, - постпред РФ в ЄС

Проект "Східного партнерства" в значній мірі залежить від підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це в інтерв'ю, опублікованому на сайті Російської ради з міжнародних справ (РСМД), заявив постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов.

"Все, що ми говоримо Україні зараз, необхідно, щоб дати зрозуміти, яка ситуація складеться в тому чи іншому випадку. Поспіх, якщо не сказати суєта, навколо вільнюського саміту продиктований, в першу чергу, політичними інтересами Євросоюзу, тому що проект "Східного партнерства" в значній мірі залежить від підписання з Україною угоди про асоціацію", - зазначив Чижов.

Водночас він в черговий раз підкреслив, що Україна не може одночасно перебувати у двох митних союзах.

"Важливо розуміти, що таке "зона вільної торгівлі" і що таке "митний союз". Зону вільної торгівлі кожна країна може мати хоч з усім світом, причому як на колективній, так і на індивідуальній або двосторонній основі. А от у двох митних союзах перебувати одночасно не можна, оскільки основа будь-якого митного союзу - єдиний митний тариф. Не можна мати для одних партнерів один митний тариф, а для інших - інший", - пояснив постпред РФ при ЄС.

При цьому він зазначив, що в разі підписання УА між Україною та ЄС у листопаді 2013 р., невідомо, коли воно буде ратифіковане.

"Думаю, що підписання угоди цілком ймовірно, але коли воно буде ратифіковане, ще невідомо. Причому навіть тимчасове застосування його положень почнеться не на наступний день після підписання, тому що в ЄС для цього передбачені внутрішні процедури, що включають проходження через Європарламент. Так що подивимося", - додав Чижов.