ua en ru

Продажу через офшори в жовтні досягли рекордних показників, - Клименко

Продажу через офшори в жовтні досягли рекордних показників, - Клименко

У жовтні частка експорту, проведеного через офшори, досягла рекордних показників за останній рік і збільшилася в два рази в порівнянні з вереснем. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

"Держава Україна стрімко перекриває кордон з Донбасом. Крім фізичного перекриття - блок-постів, також перекриваються фінансові потоки, виводяться бюджетні установи, припиняються виплати пенсій і соц.посібників. Навіть потяги більше не будуть їздити в цей умовний "регіон 13". Залишилося тільки заборонити проїзд громадського транспорту і регіон опиниться в повній блокаді", - описує ситуацію на сході України Клименко.

Політик зазначає, що "якби стільки ж зусиль докладалося для латання дірок у межах втечі капіталу з України, можливо, країні не довелося б стояти з простягнутою рукою перед МВФ, підвищувати податки і відмовляти своїм громадянам, що проживають у Донбасі, в належним їм по праву й закону пенсій і виплат".

Згідно з даними, які збирає і узагальнює Державна фіскальна служба (і які є в розпорядженні екс-міністра), в жовтні частину експорту, проведеного через офшори, досягла рекордних показників за останній рік і збільшилася в два рази в порівнянні з вереснем. У жовтні через офшори було продано товарів на суму 637 млн грн, що в два рази більше ніж у вересні (303 млн грн).

Продажу через офшори в жовтні досягли рекордних показників, - Клименко

Класичними офшорами, з якими торгує Україна, типово залишаються британські Віргінські острови - з початку року через них пройшов експорт на суму майже 1,5 млрд грн, СентКиттс і Невіс - 374,2 млн грн, Маршаллові острови - 329 млн грн, Сейшели - 261 млн грн.

Як звертає увагу Клименко: "І це при тому, що зараз бізнес намагається не користуватися класичними офшорами, використовуючи для цього більш "пристойні" низькоподаткові юрисдикції як-то Швейцарія, куди з України експортовано в 2014 р. товарів на суму 167,7 млрд грн, Великобританія - 26 млрд грн, ОАЕ - 25 млрд грн і класика жанру - Кіпр, з яким були проведені операції на суму 13 млрд грн. В цілому, в жовтні через треті країни, тобто за непрямими контрактами, з України було продано 69% з усіх експортуються з країни товарів на суму 31,2 млрд грн."

Політик підкреслює, що серед основних товарів, що експортувалися з України в офшори в 2014 р., фігурують танки і БТР фактурною вартістю на суму 213,2 млн грн. Екс-міністр звертає увагу, що "на місці громадян і особливо журналістів, я б поцікавився,чому держава, яка знаходиться в стані війни і відмовляє своїм громадянам у виплаті пенсій і допомог, щедро продає танки жителям екзотичних островів Атлантичного океану по явно заниженій вартості. Тим більше, коли зброя на зовнішній ринок з травня нібито взагалі не продається?".

Продажу через офшори в жовтні досягли рекордних показників, - Клименко

Клименко додає, що закон про трансферне ціноутворення, який здатний перекрити все це махінації з офшорами так і не почав працювати. "І, судячи з м'яко-обтічні формулювання в проекті коаліційної угоди, очікувати цього не варто і в 2015 році", - резюмує він.