ua en ru

Президентський законопроект про прокуратуру може бути проголосований 7 листопада, - ПР

Народний депутат з фракції Партії регіонів Володимир Олійник прогнозує, що внесений Президентом проект закону про прокуратуру, колишній на розгляді у Венеціанській комісії буде включено до порядку денного майбутньому пленарному тижні і вже в четвер може бути проголосований парламентом за основу, в першому читанні. Про це він заявив РБК-Україна.

"Я думаю, що наступного тижня він буде включений до порядку денного в понеділок на погоджувальній раді. Я не бачу підстав його не включати. Може він буде включений навіть і у вівторок, коли ми формуємо порядок денний на тиждень, і це буде вже сигнал для його прийняття, щоб ми могли його в середу розглянути на комітеті (з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, головою якого є народний депутат України з фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін)... і в четвер проголосувати за основу. А далі йде 14 днів для змін та доповнень (до другого читання)", - сказав Олійник.

У той же час він зазначив, що поки не бачить політичної згоди в питанні прийняття даного проекту закону, оскільки "та ж опозиція займає, на мій погляд, таку деструктивну позицію, адже вони, по суті, хочуть з-за так званого бажання зробити його ідеальним, за нього не голосувати".

При цьому, зазначив Олійник, Президент прислухався до рекомендацій Венеціанської комісії "за термінами того ж генерального прокурора і зараз 7 років пропонує, а не безстроково", але "виникає таке стійке враження, що опозиція не хоче співробітництва і це показово на цілому ряді законопроектів, за які вони не голосували, при чому важливих КПК, закон про адвокатуру і так далі".

Також парламентарій зазначив, що в питанні прийняття президентського проекту закону про прокуратурі голоси опозиції є важливими, оскільки КПУ не буде голосувати за його прийняття, а у Партії регіонів немає більшості: "Всі попередні закони - закон про судоустрій, про адвокатуру, про КПК, які ми прийняли, ми взяли завдяки голосам комуністів, це треба відверто говорити... але опозиція відмовилася за них голосувати. Тому у нас і тут немає більшості без комуністів, і ми відкрито про це говоримо".

За словами Олійника в питанні прийняття цього закону українська парламентська опозиція також повинна підставити плече влади і проголосувати за цей проект закону, а не звинувачувати Венеціанську комісію у тиску.

"Наша опозиція почала говорити про висновки Венеціанської комісії як про тиск на Україну... Вони (опозиція) теж є частиною влади. Нехай не забувають про це", - сказав нардеп.