ua en ru

Президент Венесуели попросив парламент про особливі повноваження

Лідер Венесуели Ніколас Мадуро попросив парламент країни надати йому спеціальні повноваження. Глава держави хоче отримати право видавати особливі президентські укази.

Лідер Венесуели Ніколас Мадуро (на фото) попросив парламент країни надати йому спеціальні повноваження. Глава держави хоче отримати право видавати особливі президентські укази, передає Associated Press. За словами Мадуро, це необхідно для активізації боротьби з корупцією.

"Це питання життя і смерті для Боліваріанської Республіки Венесуела", - оголосив Мадуро, звертаючись до парламентаріїв. "Якщо корупція постійно розширюється і слідує руйнівній капіталістичній логіці, у нас не буде жодного соціалізму", - поскаржився він.

Венесуельська опозиція б'є на сполох і стверджує, що Мадуро пішов стопами свого попередника Уго Чавеса. Колишній глава республіки чотири рази за 14-річний термін правління отримував у парламенту право видавати укази без консультацій і схвалення депутатів. Це дозволило Чавесу внести 200 поправок до законодавства і посилити контроль держави за економікою.

Тим часом суперник Чавеса на президентських виборах, лідер об'єднаної венесуельської опозиції і губернатор штату Міранда Енріке Капрілес упевнений: навіть отримавши право видавати такі укази, Мадуро не зможе вивести країну із продовольчої кризи.

Щоб отримати виняткові повноваження, Мадуро потрібно заручитися підтримкою хоча б 90 зі 165 депутатів. Глава держави має прихильників у парламенті, однак їхнє коло не таке широке.

Як повідомлялося напередодні, Мадуро звинуватив дипломатів США у провокації страйку на металургійному заводі.

Раніше, наприкінці вересня, венесуельська сторона оголосила про видворення із країни трьох американських дипломатів, у тому числі - тимчасового повіреного у справах посольства США у Венесуелі, звинувативши їх у спільному з венесуельською опозицією участю в діяльності, спрямованій на підрив внутрішньої стабільності у країні. У відповідь на цей крок американська сторона видворила трьох дипломатів Венесуели.