ua en ru

Президент Литви впевнена, що Україна досягла хороших результатів на шляху підписання УА з ЄС

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що, на її думку, навіть у разі можливого непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі це не буде провалом. Про це повідомляє радіо "Свобода".

"Що б Україна в результаті не вирішила, навіть якщо вона не зможе виконати всі необхідні кроки, - а я сумніваюся, що так станеться, і думаю, що все ж є більший шанс на позитивний результат, ніж на негативний, - то вона вже успішно досягла дуже хороших для себе результатів, тому що вона вже йде шляхом реформ", - підкреслила Грібаускайте в кулуарах саміту Європейського союзу, що відбувся в Брюсселі.

"Не треба забувати, що Україна перебуває під величезним тиском з боку Росії, щоб взагалі не підписувати угоди про асоціацію, ...і це тиск все більш помітно, воно ще не припинився", - зауважила вона.

Все це тиск, за словами Президента Литви, має вплив на громадську думку і в Україні і в Європі, як і на рішення, і на швидкість прийняття рішень в самій Україні.

За її словами, вона знає це на прикладі з історії своєї власної країни - "вже сам процес інтеграції з Європою був дуже корисним, це були золоті часи для моєї країни".

Так само і з Україною, сказала Грібаускайте, тому що "там зроблено вже багато і так швидко, за такий короткий період часу - якщо б не було такого тиску, це тривало б, може, років 50, а не 2-3 роки".

"І, я думаю, вже зараз, як багато зробила для українського народу, для себе в реформах, вже є успіхом. Звичайно, буде чудово, і ми всі сподіваємося, що зможемо підписати угоду, але вже зараз ми дуже щасливі, що Україна йде по шляху зближення з Європою, інтеграції з Європою - це вже успіх", - зазначила Президент Литви.