ua en ru

Прес-конференція Януковича: онлайн-трансляція

Прес-конференція Януковича: онлайн-трансляція. Російські телеканали об 11:11 розпочали трансляцію прес-конференції відстороненого від виконання обов'язків Президента України Віктора Януковича.

Прес-конференція Януковича: онлайн-трансляція. Російські телеканали об 11:10 за київським часом розпочали трансляцію прес -конференції відстороненого від виконання обов'язків Президента України Віктора Януковича (на фото). Зокрема, транслює прес-конференцію телеканал Russia Today.

За спиною Януковича вивішені чотири прапори України.

11:31. Віктор Янукович звинувачує нові власті України в тому, що Крим від'єднується: "Ваші дії призвели до того, що відколюється Крим". За його словами, нинішня влада України потурає фашизму. При цьому Янукович висловив упевненість, що нові власті пробудуть недовго.

"Ще не вмерла України ні слава, ні воля", - завершив Янукович свою 10-хвилинну заяву рядком з гімну України.

11:27. Віктор Янукович має намір оскаржити виділення 1 млрд дол. Україні з боку США. "США хочуть виділити 1 млрд доларів бандитському режиму в Україні", - зазначив Янукович.

При цьому, за його даними, законодавство США забороняє виділяти кошти країнам, де була незаконно повалена влада. Тому Янукович має намір звернутися до Конгресу США і Конституційного суду США з вимогою заборонити виділення коштів: "Не маєте права виділяти гроші бандитам".

11:22. Віктор Янукович прогнозує погіршення соціально-економічного становища України найближчим часом. Він зазначив, що нова влада в Україні постарається перекласти відповідальність за це на нього (Януковича) і Росію: "Я з цим ніколи не погоджуся".

11:19. Віктор Янукович має намір повернутися до Києва, щойно дозволять обставини, і сподівається, що цього залишилося недовго чекати. "Щойно дозволять обставини, а я впевнений, цього недовго залишилося чекати, я повернуся до України", - заявив Янукович, додавши, що вибори Президента, призначені на 25 травня, нелегітимні.

11:18. Віктор Янукович стверджує, що залишається Президентом України і головнокомандувачем. "Хочу нагадати, що я залишаюся легітимним Президентом і головнокомандувачем. Я живий, я не подавав у відставку", - заявив Янукович, додавши, що нікуди не втікав з України.

При цьому модератор прес-конференції перед самим її початком оголосив, що Янукович зробить заяву, однак можливість для журналістів поставити йому запитання не передбачена.

Очікується, що прес-конференція, як і попередня 28 лютого, відбудеться в Ростові-на-Дону у виставковому комплексі "ВертолЕкспо" в залі "Аметист".

Як повідомлялося, 28 лютого на прес-конференції в Ростові-на-Дону Янукович заявив, що вважає себе чинним легітимним Президентом України .

Нагадаємо, керівництво Верховної Ради вважає відсторонення Януковича абсолютно законним. Як заявив віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський, Партія регіонів може звернутися до Конституційного суду України, якщо вважає рішення ВР про самоусунення екс-Президента нелегітимним.

Прес-конференція Януковича: онлайн-трансляція

(Аншлаг - на захід зібралися близько 100 журналістів. Фото: Twitter @oivshina)

Прес-конференція Януковича: онлайн-трансляція

(Фото: Twitter @sevaboiko)

6 березня Генеральна прокуратура відкрила провадження за фактом захоплення Віктором Януковичем державної влади у 2010 р. "Встановлено, що Віктор Янукович у 2010 році неконституційним способом змінив Конституцію України і тим самим захопив державну владу", - повідомила прес-служба ГПУ.

Зараз розпочато досудове розслідування. Дії Януковича кваліфіковані за ч.2 ст.109 КК України ("дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади"). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

Раніше Янукович був оголошений у міжнародний розшук. Він проходить підозрюваним у справі про масові вбивства людей під час протестів у Києві в листопаді 2013 р. - лютому 2014 р.