ua en ru

Останній звіт ООН по Україні є неповним, - МЗС

Останній звіт ООН по Україні є неповним, - МЗС

Останній звіт Управління Верховного комісара з прав людини ООН щодо ситуації в Україні, підготовлений за результатами короткостроковій моніторингової місії в період з 1 грудня 2014 р. по 15 лютого 2015 р., є неповним. Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Крім того, що статус Криму чітко визначений у резолюції Генасамблеї ООН як територіальна цілісність України, у звіті містяться такі терміни як "кримська поліція", "кримська прокуратура", де-факто влада Криму. Все це свідчить про небажання Управління називати Крим окупованих Російською Федерацією, а російську владу на острові окупаційної, хоча саме такий статус відповідає нормам і принципам міжнародного права, а також закріплений в законодавстві України і відповідає резолюції Генеральної асамблеї ООН", - заявив Перебийніс.

Автори звіту, за його словами, також продовжують уникати акцентів на підривної діяльності Російської Федерації.

"Знову відсутня інформація про чергове напрямку РФ на тимчасово підконтрольні бойовикам території України так званих "гуманітарних конвоїв", після яких активізується діяльність незаконних збройних формувань", - зазначив спікер МЗС.

Перебийніс також заявив, що у звіті не йдеться про затримання нардепа Надії Савченко, про хибність висунутих проти неї звинувачень, а також про її стан.

"Ми не збираємося пояснювати все. Це, звичайно, право Управління формулювати ті висновки, які вони вважають за потрібне, але, з іншого боку, наше право, наше зобов'язання - вказати Управління на ті пункти, які ми вважаємо розкритими не повністю або не зовсім коректно", - пояснив він.

Нагадаємо, за даними ООН на кінець лютого, кількість жертв конфлікту на Донбасі перевищила 6 тис. осіб.