ua en ru

Порошенко вніс до Ради законопроект про ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України законопроект про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України законопроект про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Відповідний законопроект № 0098 зареєстрований сьогодні у парламенті.

Даний законопроект передбачає надання парламентом України згоди на обов'язковість для України угоди про асоціацію з між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Угода складається з преамбули, семи розділів ("Загальні принципи", "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики", "Юстиція, свобода та безпека", "Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею", "Економічне та галузеве співробітництво", "Фінансове співробітництво", "Інституційні, загальні та прикінцеві положення"), а також додатків, які є невід'ємною частиною угоди (44 додатки, 3 протоколи, декларація).

Також, згідно з додатком № 1 Україна заявляє, що зобов'язання, які випливають зі статті 8 угоди про асоціацію з Європейським союзом стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р., будуть виконані Україною після відповідних змін до Конституції України.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав угоду про асоціацію 27 червня 2014 р. в Брюсселі.

Планується, що 16 вересня ця угода буде одночасно ратифіковано Верховною Радою України та Європейським парламентом в режимі відеоконференції.

За словами Порошенка, після ратифікації політична частина УА між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

Разом з тим Порошенко виключає зміни в текст УА з ЄС. "Жодних виключень, жодних змін у текст УА щодо до того, що я підписав 27 червня в Брюсселі, не буде", - заявив він.

За словами Президента України, перше засідання ради асоціації після ратифікації Україною УА з ЄС відбудеться вже 17 листопада 2014 р.