ua en ru

Порошенко ветував посилення мораторію на відчуження заставного житла за валютними кредитами

Порошенко ветував посилення мораторію на відчуження заставного житла за валютними кредитами

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону, прийнятого Верховною Радою 28 грудня 2014 р. (законопроект № 1610), що передбачає посилення мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Про це йдеться на сайті Ради.

"Повернуто з пропозиціями Президента 13 січня 2015 р. Готується на розгляд з вето Президента", - наголошується в повідомленні.

Згідно з повідомленням прес-служби Президента, закон повернуто для повторного розгляду Радою.

Зауваження Президента до закону, як зазначається, ґрунтуються на тому, що він комплексно не вирішує проблеми погашення банківських кредитів в іноземній валюті. "Відсутність комплексного врегулювання питання погашення заборгованості за споживчими кредитами в іноземній валюті призводить до стійкого погіршення ситуації в банківській системі та зниження її ліквідності. Вирішення проблем позичальників не може ставити під загрозу інтереси вкладників банків, які мають однакові права з позичальниками", - зазначається у повідомленні.

Колишній заступник міністра фінансів України Олександр Савченко в коментарі РБК-Україна позитивно оцінив вето Президента, зазначивши, що спочатку потрібно провести реструктуризацію валютних кредитів українців.

"Треба вирішувати питання в цілому з валютними кредитами. Їх (кредитів, - ред.) понад 6 млрд, і населення при такому курсі не може їх сплачувати, оскільки сума, яку вони дали в гривнях, в три рази більше в цілому зараз... Я думаю, питання полягає в реструктуризації валютних кредитів, тобто переведення їх у гривню, і тоді можна схвально оцінити цей мораторій. А без реструктуризації валютних кредитів це призведе лише до нарощування конфліктів між позичальниками і банками, тобто вони будуть перебувати в перманентному кризовому стані. Тому спочатку реструктуризація, потім зняття мораторію", - заявив Савченко.

Економіст Борис Кушнірук в коментарі РБК-Україна також позитивно відгукнувся про рішення Президента і припустив, що воно було прийнято з урахуванням позиції Міжнародного валютного фонду.

"Я думаю, що проти нього (мораторію, - ред.) також виступав Міжнародний валютний фонд. Це, до речі, один з факторів, який, на мою думку, впливає на рішення Президента", - зазначив експерт.

На його думку, частину коштів, які МВФ збирається надати Україні, може піти на реструктуризацію таких валютних кредитів. "Я не виключаю таку можливість, що Міжнародний валютний фонд в рамках тієї програми, яку він буде реалізовувати з Україною, частково виділить кошти для обміну валютних кредитів на гривневі", - зазначив Кушнірук.

Нагадаємо, вказані зміни до закону забороняли банкам вилучати житлове нерухоме майно громадян (які прострочили виплату валютного кредиту за нього), використовуючи схему з виконавчими приписами нотаріусів.

Проти даного закону виступив Нацбанк.