ua en ru

Порошенко пропонує Раді ввести особливий статус частини Донбасу на 3 роки

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України ввести на 3 роки особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей.

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України ввести на 3 роки особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей. Про це Порошенко повідомив на нараді з керівниками парламентських фракцій, повідомила прес-служба Президента України.

Порошенко нагадав, що ключовими елементами мирного плану, з якими він йшов на президентські вибори, є питання особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей, "які де-факто є елементами децентралізації з повним і безумовним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, з гарантованою належністю державі всіх основних атрибутів, включаючи зовнішню, безпекову, правову політику".

Порошенко заявив, що особливий статус має чітке визначення у часі - 3 роки.

"За цей час у нас буде можливість запровадити у життя питання глибокої децентралізації, яке також має бути предметом внесення відповідних змін до Конституції", - зазначив Президент.

Нагадаємо, раніше Порошенко заявив, що законопроект про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської обл. буде внесений в Раду 16 вересня.

Зазначений закон передбачений мінськими домовленостями, які були досягнуті 5 вересня між Україною і терористичними організаціями ЛНР і ДНР для встановлення на Донбасі перемир'я.