ua en ru

Порошенко дозволив Кабміну здійснювати випуски ОВДП в обмін на векселі ФГВФО

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1691-VII "Про внесення зміни до статті 23-1 закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." (щодо фінансових векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб).

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1691-VII "Про внесення зміни до статті 23-1 закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." (щодо фінансових векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб). Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України.

Цей закон надає право Кабінету міністрів України здійснювати випуски ОВДП в обмін на векселі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення фінансової підтримки Фонду.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту в умовах кризи може виникнути загроза неплатоспроможності одразу декількох або більше банків, що вимагатиме залучення Фондом додаткових ресурсів з метою виконання своїх повноважень.
Згідно зі статтею 231 закону України "Про державний бюджет України на 2014 р". Кабінет міністрів має право здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обмін на ці облігації фінансові векселі, виданих ФГВФО.

Проте, як зазначається, у пояснювальній записці, видача фінансових векселів Фондом в документальній формі як електронного документу потребує додаткового часу та відповідних фінансових ресурсів, та не може бути реалізована найближчим часом.
Тому ухвалений сьогодні депутатами закон виключив зі статті 231 закону України про держбюджет України на 2014 р. слово "фінансових".

"У ситуації, що склалася на сьогодні у банківській системі Фонд потребує негайного залучення додаткових коштів для здійснення законодавчо закріплених повноважень. Враховуючи зазначене, проектом пропонується надати право Кабінету міністрів України здійснювати випуски ОВДП в обмін на векселі Фонду для забезпечення фінансової підтримки Фонду", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали цей законопроект в цілому 07 жовтня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 227 депутатів.

Разом з тим Рада відмовилася підтримати законопроект № 5049 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо фінансових векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", який дозволяв би Фонду видавати звичайні векселі. Як заявив спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов, без прийняття законопроекті № 5049 вже прийнятий закон №5055 не почне діяти.