ua en ru

Порошенко і Меркель виступають за якнайшвидшу зустріч у "нормандському форматі"

Порошенко і Меркель виступають за якнайшвидшу зустріч у "нормандському форматі" Джерело фото: прес-служба АПУ

Президент України Петро Порошенко і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель погодилися з необхідністю якнайшвидшого проведення засідання тристоронньої контактної групи і, за її підсумками, зустрічі на рівні міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" для подальших переговорів на найвищому рівні. Про це йшлося під час телефонної розмови між Порошенком і Меркель, повідомили у прес-службі українського Президента.

"Ключовими передумовами для подальшого мирного врегулювання повинні стати вихід на лінію розмежування, закриття кордону, відведення військової техніки, звільнення заручників та реагування на загострення гуманітарної ситуації. Це також створить необхідні умови для політичного діалогу", - йдеться в повідомленні.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та висловилися за деескалацію і негайне припинення вогню з боку бойовиків. Також Порошенко і Меркель наголосили на важливості Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і закликали всі сторони докласти зусиль для недопущення більш важкої стадії конфлікту.

Крім того, співрозмовники обговорили питання макрофінансової допомоги Україні та проведення низки заходів для забезпечення достатнього рівня підтримки для стабілізації економічної ситуації в Україні.

Нагадаємо, 14 січня Президент України Петро Порошенко, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд у телефонній розмові заявили про те, що вважають за необхідне провести найближчими днями зустріч тристоронньої контактної групи.

Зазначимо, Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступає за зустріч у "нормандському форматі" в Астані в кінці січня.