ua en ru

Польща посилить війська на східних кордонах через конфлікт в Україні

Польща посилить війська на східних кордонах через конфлікт в Україні
Польща перемістить кілька тисяч військовослужбовців до східних кордонів країни через триваючий конфлікт в Україні.

Польща перемістить кілька тисяч військовослужбовців до східних кордонів країни через триваючий конфлікт в Україні. Про це заявив міністр оборони Польщі Томаш Семоняк, повідомляє Assotiated Press.

"Геополітична ситуація змінилася. У нас найбільший криза безпеки, починаючи з часів холодної війни. Ми повинні зробити висновки з цього", - заявив Семоняк.

Міністр зазначив, що вирішено збільшити як мінімум чисельність трьох військових баз на сході країни з нинішніх 30% до майже 90% до 2017 р. Крім того, у ці ж бази планується направити більше військової техніки.

За словами Семоняка, рішення про перекидання військ не є "нервовим або радикальним". Міністр пояснив, що через "загрозливу ситуацію ми хотіли б, щоб об'єднання на сході Польщі були більш ефективними".

Незважаючи на те, що Польща приєдналася до НАТО в 1999 р., найбільший її військовий контингент чисельністю 120 тис. військовослужбовців, базується вздовж західної межі країни, як пережиток її колишнього статусу - члена радянського блоку.

Зараз військові бази на сході країни, згідно з планом, заповнені лише на 30%, заповнення їх на 100% передбачається "тільки у випадку війни.

Раніше міністр заявляв про наміри збільшити військові контингенти в східній частині країни.