ua en ru

Політологи позитивно оцінили відмову Кличка від участі в президентських виборах

Рішення лідера УДАРу Віталія Кличка відмовитися від участі в президентських виборах і балотуватися в мери Києва дає можливість Україні прискорити процес легітимізації нової влади. В умовах військової загрози з боку Росії та економічної кризи в самій Україні обрання глави держави в найкоротший термін критично важливий момент, - вважає Президент Української академії політичних наук Микола Михальченко .

"Наскільки мені відомо, одним з ключових мотивів Кличко, котрий прийняв рішення відмовитися від участі в президентських виборах на користь Порошенка, стало те, що в такому разі президент може бути обраний вже в першому турі. Для України критично важливо не тільки як можна прозоріше, але і якомога швидше провести вибори нового глави держави. Другий тур виборів - це зайві три тижні, кожень день з яких буде використаний Росією для розгойдування ситуації на Південному Сході", - зазначив політолог.

"Другий момент - основна фінансова допомога Заходу почне надходити в Україну тільки після завершення виборів. Раніше грошей, які покликані врятувати нашу економіку, ми не отримаємо. В складному становищі, в якому опинилася наша держава, важливо, відбудеться це на початку червня або через місяць. Сьогодні для української економіки зволікання з реанімаційними заходами - велика розкіш", - акцентує Михальченко.

Політолог висловив жаль, що інші політики не пішли за прикладом лідера УДАРу. "На жаль, багато політиків, що представляють демократичні сили, не розуміють важливості вищесказаного. Звідси ми маємо вже з десяток кандидатів, що представляють, по суті, одне ідеологічне спрямування. Всі за цінності Майдану, всі за євроінтеграцію, всі за повернення Криму. Відрізняються лише прізвища. Тобто політики знову за невеликим винятком демонструють хронічну нездатність домовлятися. Якби приміром за Кличко і Порошенко, що володіють другими і першими рейтингами відповідно, пішли інші представники демсил, питання легітимізації влади було б вирішено швидше", - зазначив Михальченко.

Нагадаємо, що лідер УДАРу Віталій Кличко підтримав на виборах президента України Петра Порошенка. "Зараз такий час, коли помилятися не можна, ситуація вимагає консолідації, об'єднання зусиль заради єдності країни. Минув час політичного популізму, прийшов час відповідальних рішень. Посиленням країни є повне перезавантаження сьогоднішньої влади. У контексті президентських виборів це означає, що майбутній президент України повинен мати максимально можливий рейтинг підтримки людей, максимально можливу легітимність. Цього можна досягти, якщо ми не будемо розтягувати голоси людей, голоси між демократичними силами. Упевнений, якщо інші демократичні сили підтримали б єдиного кандидата, то ми отримали б підтримку вже в першому турі", - сказав Віталій Кличко, виступаючи 29 березня на з'їзді партії.