ua en ru

Петренко прогнозує створення інституту індивідуальної амністії для люстрованих чиновників

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує створення інституту індивідуальної амністії для люстрованих чиновників. Про це міністр заявив на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Петренка, зараз Мін'юст спільно з депутатами Ради та експертами Венеціанської комісії сформував робочу групу, завдання якої - вдосконалити деякі положення закону "Про очищення влади".

"Мова йде про уніфікацію положення цього закону і закону про відновлення довіри до судової системи у порядку проведення перевірки суддів", - зазначив міністр.

Другий блок новацій, які потраплять у відповідний законопроект, за його словами, стосується створення незалежного органу, який забезпечуватиме реалізацію закону. Цей орган, як зазначає Петренко, буде підпорядкований Кабміну.

Третій блок, за словами міністра, стосується розширення кола осіб, які будуть потрапляти під люстраційні перевірку, в тому числі і на виборчі посади.

"Четвертий блок - це запровадження інституту індивідуальної амністію, щодо окремих осіб, які можуть пройти через цей механізм", - розповів Петренко.

Також, за словами міністра, в законі буде запропонований механізм відповідальності керівників відповідних органів за саботаж і невиконання закону про люстрацію.

"І такі факти також фіксують. Є пропозиція внести жорстку відповідальність, як адміністративну, так і кримінальну відповідальність", - зазначив Петренко.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада вивела з-під дії закону про люстрацію високопоставлених військовослужбовців.