ua en ru

Пентагон не виключив військової присутності США в Афганістані після 2014 р

Пентагон не виключив військової присутності США в Афганістані після 2014 року, говориться в регулярному піврічному звіті відомства для конгресу Сполучених Штатів

Пентагон не виключив військової присутності США в Афганістані після 2014 року, говориться в регулярному піврічному звіті відомства для конгресу Сполучених Штатів, передає Associated Press.

Глава афганського напрямки Пентагону Пітер Лавой заявив, що Вашингтон не має наміру повністю виводити свої війська з Афганістану.

Читайте також: Економіка Афганістану погіршується на тлі політичної нестабільності

Найбільш імовірним сценарієм, зазначається в документі, є збереження в Афганістані 9 тис. військовослужбовців США для навчання афганських сил оборони. Однак точний розмір військової присутності Сполучених Штатів в Афганістані поки лише розробляється. Особливу стурбованість США викликають випадки співпраці офіційних афганських сил з бойовиками, в тому числі і з руху "Талібан".

В даний час в Афганістані розміщені 60 тис. американських військовослужбовців. Найбільшим військову присутність Вашингтона було в 2010 р. - тоді в Афганістані перебували 100 тис. військовослужбовців.

Читайте також: Афганістан протягом чотирьох років отримає 16 млрд дол. донорських коштів

Раніше США, Франція, Великобританія і Німеччина заявили про виведення частини своїх контингентів з Афганістану. Представники західної коаліції пояснюють виведення військ тим, що після 10 років бойової операції проти талібів, відповідальність за ситуацію в країні повинні взяти на себе самі афганці. НАТО планує повністю передати афганській владі відповідальність за підтримку безпеки на всій території Афганістану - до кінця 2014 р.

Міністр оборони Афганістану Абдул Рахім Вардак після оприлюднення планів щодо виведення військ заявляв, що на підтримку обороноздатності Афганістану після виведення в 2014 р. з країни міжнародного контингенту буде потрібно 5 млрд дол щорічно.