ua en ru

Усунувши керівництво ДФС, Яценюк намагається показати власну ефективність, - політолог

Відсторонення голови Державної фіскальної служби України (ДФСУ) Ігоря Білоуса було помилкою та спробою довести свою ефективність на тлі повної економічної руїни, до якої привели країну реформи прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Такої думки дотримуються багато експертів і політологів.

"Яценюк, звичайно, реагує на панічну ситуацію, що склалася у зв'язку з економічною кризою, але не виключено, що такий крок - наслідки напруженості між Президентом і прем'єром. Можливо, дії Яценюка - попереджуюче послання Президенту, оскільки прем'єр боїться, що Порошенко може його "посунути",- вважає політолог Вадим Карасьов.

З цим твердженням частково згоден і інший політолог - Олексій Полтораков. "Арсеній Яценюк перенаправляє удар народного гніву від уряду на Президента, - упевнений експерт. - Прем'єр невипадково починає "полювання на відьом": йому добре відомо, як в країні йдуть фінансові потоки. Чим вони менші і дрібніші, тим важливіше тримати їх під своїм контролем, тим потрібніше поставити над ДФСУ свою людину".

На думку експертів, бажання контролювати ДФСУ змушує Яценюка ризикувати можливістю отримання обіцяних Україні кредитів від МВФ.

"Прем'єру буде складно пояснити представникам фонду, чому глава фіскального органу відсторонений без конкретних звинувачень. Таку "кадрову політику" не можна назвати приходом до влади монолітної команди реформаторів", - вважає Полтораков.

Зазначимо, згідно звіту, опублікованому на сайті відомства, за оперативними даними, в січні-лютому 2015 року до зведеного бюджету зібрано 71,5 млрд грн, що на 12,5 млрд грн, або на 21,2% більше показників січня-лютого 2014 р. Експерти відзначають, що такі результати практично перекреслює звинувачення в неефективності відомства.

Раніше Ігор Білоус написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що відомство розпочало активну боротьбу з тіньовою економікою, зі схемами ухилення від оподаткування. "Це дозволило не тільки утримати надходження в бюджет на рівні минулого року, але і забезпечити їх приріст. А в 2015 році ми взагалі йдемо з випередженням плану", - зазначив він.

Нагадаємо, 24 лютого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про початок службового розслідування щодо діяльності голови Державної фіскальної служби України Ігоря Білоуса, першого заступника голови ГФС Володимира Хоменка та заступника голови ГФС Анатолія Макаренка.