ua en ru

Відставка Гонтарєвої можлива лише у разі її заяви про звільнення, - Луценко

Лідер фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко заявив, що єдиний шлях для відставки голови Національного банку Валерії Гонтарєвої - це її власна заява про звільнення. Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

Луценко зазначив, що нинішня ситуація в економіці України і ті мізерні золотовалютні резерви просто не залишили Гонтарєвої інструментів реагування на паніку і спекуляції, які почалися на валютному ринку.

"Єдине, в чому проблема і в чому мають рацію багато депутати і політики - в тому, що глава Національного банку повинен мати довіру населення. Ось це довіру. Хочу лише підкреслити: українська конституція передбачає лише один спосіб (звільнення - ред.) голови Національно банку: її власну заяву", - заявив нардеп.

На уточнююче питання, чи можна відправити у відставку голову НБУ рішенням або указом Президента або рішенням Верховної Ради, Луценко заявив: "Це не рішення ні парламенту, ні Президента".

"Я думаю, що ми в цій ситуації не повинні йти по шляху персональних змін, тому зміна голова НБУ вдруге за рік може стати поганим знаком для іноземних інвесторів, для того ж МВФ", - підкреслив Луценко.

Зазначимо, як повідомила глава Міністерства фінансів України Наталія Яресько, Порошенко не піднімав питання відставки Гонтарєвої.