ua en ru

Опозиція запропонує сьогодні на зустрічі лідерів фракцій новий конституційний акт

Опозиція запропонує сьогодні на зустрічі лідерів фракцій, яка пройде у Верховній Раді в 11:00, новий конституційний акт.

Опозиція запропонує сьогодні на зустрічі лідерів фракцій, яка пройде у Верховній Раді в 11:00, новий конституційний акт. Про це РБК-Україна заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Зустріч лідерів фракцій зі спікером Володимиром Рибаком відбудеться сьогодні в 11:00 в парламенті. Три лідери опозиційних фракцій планують взяти участь у консультаціях. Наша позиція і вимоги не змінені. В першу чергу ми повинні забезпечити конституційні зміни, відновити баланс гілок влади, порушений не конституційним рішенням КСУ", - заявив він.

Соболєв повідомив, що у відповідь на відмову Партії регіонів, КПУ і частини позафракційних голосувати за запропонований опозицією конституційний акт і за проект закону, що дозволяє Конституційному суду скасувати своє рішення, три фракції підготували новий документ.

"Сьогодні на зустрічі у спікера буде запропоновано проголосувати за такий акт, який буде абсолютно конституційним. Ми проаналізували всі документи, всі закони і рішення, погодили весь пакет і в підсумку підготували такий акт, такий документ, який повністю відповідає всім нормам Конституції. Ні в кого вже не може виникнути сумніви в разі голосування за акт в його законності. Тому на зустрічі у Рибака буде запропоновано, щоб Верховна Рада України на наступному тижні проголосувала за цей акт. Для цього знадобиться мінімум 226 голосів, а також підпис Президента. Це покаже реальну готовність Януковича робити кроки для вирішення кризи", - зазначає Соболєв.

Депутат додав, що новий акт підготовлений на основі самого рішення КСУ від 2010 р.:

"Ми проаналізували це рішення КСУ, і там насправді немає ні слова про повернення до Конституції 1996 р. Тому ці норми ще раз потрібно буде закріпити", - підкреслив Соболєв.

Нагадаємо, опозиція наполягає на поверненні Конституції 2004 р., дію якої було скасовано у 2010 р. рішенням Конституційного суду.

У разі, якщо Конституція-2004 не буде проголосована в Раді, опозиція прогнозує ескалацію конфлікту.

"(Якщо Конституція-2004 не буде повернута), то питання буде вирішуватися на вулиці", - зазначив заступник голови "Батьківщини" Олександр Турчинов.

За словами народного депутата від Партії регіонів Михайла Чечетова, його фракція, а також КПУ та позафракційні нардепи не підтримають Конституційний акт опозиції.