ua en ru

ООН зафіксувала порушення перемир'я на Донбасі обома сторонами

Обидві сторони збройного конфлікту на Донбасі допускають порушення перемир'я, досягнутого 5 вересня 2014 р. в рамках мінських угод.

Обидві сторони збройного конфлікту на Донбасі допускають порушення перемир'я, досягнутого 5 вересня 2014 р. в рамках мінських угод. Про це йдеться у шостій доповіді управління верховного комісара ООН з прав людини, що охоплює період з 18 серпня по 16 вересня 2014 р.

"За звітний період міжнародне гуманітарне право, включаючи принципи воєнної необхідності, відмінності, співрозмірності та запобіжні заходи, продовжувало порушуватися з боку збройних угруповань та деяких підрозділів добровільних та волонтерських батальйонів під контролем Збройних сил України", - йдеться в доповіді.

Як зазначають в ООН, збройні угруповання продовжують тероризувати населення в перебуваючих під їх контролем районах, здійснюючи вбивства, викрадення, тортури, жорстоке поводження та інші серйозні порушення прав людини, в тому числі знищення житла і арешти майна. Також тривають звинувачення в порушеннях прав людини, вчинені частиною добровольчих батальйонів, підконтрольних владі.

Особливий сплеск насильства по відношенню до місцевого населення ООН зафіксувала у період з 24 серпня та 5 вересня з боку обох сторін конфлікту.

"У зв'язку з перерозподілом територій між урядовими силами і збройними групами протягом звітного періоду, ризик репресій щодо осіб, які співпрацюють з "ворогом" або підозрюваних у такому співробітництві, зріс", - наголошується в доповіді.

Відзначимо, за даними ООН, в результаті бойових дій на Донбасі за період з середини квітня по 6 жовтня 2014 р. були вбиті, щонайменше, 3 660 тис. чоловік.

Нагадаємо, 5 вересня 2014 р. в Мінську тристороння контактна група Україна-Росія-ОБСЄ підписала з лідерами так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" протокол про припинення вогню з 18:00 того ж дня.