ua en ru

Обама заявив про закінчення масштабних військових кампаній США за кордоном

Обама заявив про закінчення масштабних військових кампаній США за кордоном Джерело фото:EPA
США будуть відмовлятися від використання за кордоном великомасштабних з'єднань військ.

США будуть відмовлятися від використання за кордоном великомасштабних з'єднань військ. Про це заявив президент США Барак Обама, виступаючи перед військовослужбовцями на базі в Нью-Джерсі, передає слова USA Today.

"Наші військові [підрозділу] будуть компактніше. Війська повинні будуть використовуватися для більш спеціалізованих завдань. Але, як головнокомандувач, я хочу переконатися, що ви готові до виконання тих завдань, які ми доручаємо вам. Ми утримуємо саму підготовлену, саму екіпіровану армію в історії світу тому, що світ постійно відправляє нам виклики", - зазначив президент США.

Під час виступу він торкнувся і виведення військ США з Афганістану. За його словами, незважаючи на те, що військові операції США в Афганістані закінчить в цьому місяці, в країні залишать невеликі "залишкові сили". Країна як і раніше є "небезпечним місцем", залишаються реальними і терористичні загрози. Війська США будуть продовжувати навчати афганську армію і допомагати проводити контртерористичні операції, додав Обама.

До кінця грудня чисельність американського військового контингенту в Іраку і Афганістані повинна знизитися менш ніж до 15 тис. осіб. Коли Обама зайняв свій пост, на початку 2009 року, в цих країнах знаходилися 180 тис. солдатів США, додав президент.

У той же час Барак Обама підписав указ про розширення військової присутності США в Афганістані в 2015 році. Про відповідному секретному указі повідомила газета The New York Times з посиланням на джерела в Конгресі, військовому відомстві і адміністрації президента.

Указ дозволить американських військовослужбовцям, які перебувають в Афганістані, проводити військові операції проти угруповань, які загрожують військам США або з'єднанням афганської армії. На наступний день парламент Афганістану ухвалив резолюцію, яка закликала США і НАТО направити в країну до 12 тис. військовослужбовців для підтримки місцевої армії. У той же час, Білий дім поки заявляє про зниження кількості військовослужбовців США в країні.

В середині грудня Сенат США схвалив військовий бюджет США на 2015 рік в розмірі 577 млрд дол.

Нагадаємо, раніше Обама номінував Ештона Картера на пост міністра оборони.