ua en ru

Обама зустрінеться з лідерами Конгресу, щоб домовитися про бюджет

Сьогодні в другій половині дня президент США Барак Обама і віце-президент Джозеф Байден мають намір зустрітися в Білому домі з керівництвом американського Конгресу - главами демократичної більшості в сенаті - Гаррі Рідом і республіканської меншості Мітчем Маконнел, а також республіканської більшості та демократичної меншості в палаті представників Джоном Бейнер і Ненсі Пелосі. Про це повідомив сьогодні журналістам представник Білого дому, передає "Радіо Свобода".

У зв'язку з тим, що залишається всього лише кілька днів до того, коли уряд втратить можливість дозволяти державне запозичення, президент дасть ясно зрозуміти законодавцям, як важливо конгресу діяти, щоб оплатити рахунки і відновити роботу уряду.

Президент також підтвердить, що його адміністрація не має наміру платити викуп конгресу за відкриття уряду і за підвищення стелі держборгу. Президент продовжує закликати Конгрес прийняти законопроект, який підніме стелю держборгу і додасть впевненості американському бізнесу та економіці, які настільки цього потребують, заявив співробітник адміністрації.

Раніше голова Світового банку Джим Йонґ Кім попередив у, що США прямують до небезпечного становища, якщо Конгрес не вийде з протистояння щодо бюджету і межі державного боргу.

За даними Міністерства фінансів США, без підвищення нині чинної межі державних боргових запозичень, яка складає 16 трильйонів 700 мільярдів доларів, уряд уже 17 жовтня залишиться без грошей на оплату рахунків країни, що може призвести й до дефолту американської держави.

Крім того, ще з ночі на 1 жовтня, коли у США почався новий фінансовий рік, у країні триває часткове припинення роботи значного числа урядових установ і організацій через те, що контрольований демократами Сенат відкинув спроби республіканців у Палаті представників пов'язати тимчасове фінансування уряду з блокуванням коштів на схвалену 2010 р. з ініціативи президента Барака Обами реформу системи медичного страхування.