ua en ru

Нацкомісія з моралі закликає Кабмін розірвати з РФ угоду про інформаційне співробітництво

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі закликає Кабінет міністрів розірвати угоду про інформаційне співробітництво з Російською Федерацією.

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі закликає Кабінет міністрів розірвати угоду про інформаційне співробітництво з Російською Федерацією. Про це йдеться у відкритому листі Нацкомісії, повідомляє прес-служба органу.

"За результатами аналізу друкованих засобів масової інформації, які знаходяться в обігу на території України, були виявлені ЗМІ, які не відповідають вимогам закону України "Про захист суспільної моралі". До таких ЗМІ також відносяться ті, які були виготовлені і завезені з Російської Федерації із застосуванням угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації "Про співробітництво в галузі інформації", затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 25 лютого 1998 №214. Однак зазначеною угодою встановлений порядок розповсюдження зарубіжних друкованих ЗМІ. Безпосереднє надходження вищевказаних російських ЗМІ здійснюється державним підприємством по розповсюдженню періодичних видань "Преса"", - йдеться в листі за підписом голови комісії Василя Костицького.

Як наголошується, характерною ознакою, який не дозволяє державі здійснювати належний контроль за обігом продукції і ввезенням її на територію України, є те, що замовлення цих ЗМІ здійснюється за допомогою передплати, в результаті чого замовлена продукція доставляється в упакованому, недоступному для перегляду вигляді і потрапляє в поштову скриньку, зазвичай оптового замовника. Надалі ці ЗМІ поширюються через мережу роздрібної торгівлі.

"Таким чином, тільки цей кінцевий етап поширення російських ЗМІ може бути предметом контролю Національної комісії, і тільки після того як такі видання потрапляють до населення України, справляючи негативний вплив і несучи відповідні загрози. У зв'язку з цим, керуючись положеннями ст.24 Закону України "Про міжнародні договори України", Національна комісія звертається до Кабінету міністрів України та Міністерства закордонних справ із проханням розглянути питання про припинення дії угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації "Про співробітництво в галузі інформації", затвердженої постановою Кабміну від 25 лютого 1998 р. №214", - йдеться в документі.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендує ліквідувати Національну комісію з питань суспільної моралі.