ua en ru

НАТО перегляне співпрацю з РФ і активізує кооперацію з Україною

У зв'язку з ситуацією на Україні НАТО перегляне співпрацю з Росією та активізує кооперацію з Україною, повідомив генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен.

У зв'язку з ситуацією на Україні НАТО перегляне співпрацю з Росією та активізує кооперацію з Україною, повідомив генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен. Текст заяви опублікований на офіційному сайті НАТО.

НАТО призупиняє плани спільної з Росією місії, в яку входило надання російською стороною супроводу для судна Cape Ray, на якому пройде нейтралізація химарсенала Сирії. Расмуссен підкреслив, що знищення хімзброї все одно відбудеться, однак участі в супроводі корабля Росія приймати не буде.

Крім того, Расмуссен повідомив, що найближчим часом не планується жодних зустрічей між представниками Північноатлантичного альянсу і Росії. В цілому вся програма співпраці з Росією поставлено на перегляд. Остаточне рішення по ній буде прийняте в наступному місяці.

Дані заходи покликані показати Росії, що її дії будуть мати наслідки, підкреслив Расмуссен. При цьому організація хоче зберегти можливість для політичного діалогу - цьому будуть служити зустрічі в рамках Ради Росія-НАТО".

Разом з цим НАТО зробить дії, спрямовані на зміцнення співпраці з Україною, зокрема, посилить зв'язки з політичними і військовими керівниками країни. Плануються проведення спільних військових навчань і інші заходи, спрямовані на зміцнення української армії. Крім того, НАТО планує включити Україну в ряд своїх мультинаціональних проектів.

Расмуссен також пообіцяв зустрітися 6 березня 2014 р. з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, щоб запевнити його підтримки з боку НАТО.