ua en ru

МВС України порушило справу проти міністра оборони РФ Шойгу

Міністерство внутрішніх справ України відкрило кримінальне провадження стосовно міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Міністерство внутрішніх справ України відкрило кримінальне провадження стосовно міністра оборони Росії Сергія Шойгу (на фото). Про це написав глава МВС України Арсен Аваков у своєму Facebook.

"Головне слідче управління МВС України відкрило кримінальне провадження стосовно громадян Російської Федерації Шойгу С.К. і Малофєєва К.В. за ознаками вчинення кримінального правопорушення. Передбаченого ч. 3, 5 ст. 27, ч.5 ст. 260 Кримінального Кодексу України. Інформацію про порушення кримінального провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12014000000000290", - написав Аваков.

За його словами, в результаті перевірки, проведеної УБОЗ МВСУ, встановлено, що в період з березня 2014 р. по даний час за підтримки службових осіб Міністерства оборони РФ, яке очолює Сергій Шойгу, сформовані незаконні збройні групи, які діють на території Донецької і Луганської областей України. Незаконні озброєні формування, які перебувають під командуванням громадян РФ, здійснюють системні розбійні напади на органи державної влади, підрозділи Збройних сил і Національної гвардії України, підприємства, організації, що призвело до численних людських жертв, руйнувань та інших тяжких наслідків.

"Слідством встановлено, що до скоєння цих діянь можуть бути причетні особи: Сергій Кужугетович Шойгу, 1955 р.н., громадянин РФ, міністр оборони РФ, який організував участь невстановлених осіб у незаконних збройних формуваннях на території України, протиправна діяльність яких призвела до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 260 КК України). Малофєєв Костянтин Валерійович, 1974 р.н., громадянин РФ, підприємець, який підозрюється в пособництві (фінансування) участі невстановлених осіб у незаконних збройних формуваннях на території України, протиправна діяльність яких призвела до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 260 КК України)", - йдеться в повідомленні.

За словами Авакова, в даний час Головне слідче управління МВС України вживає заходи, передбачені законодавством України, для залучення громадян Шойгу і Малофєєва до участі в слідчих діях. У разі неявки зазначених осіб, слідство буде змушений вжити заходів для примусового приводу до місця виклику. Згодом у відношенні зазначених осіб судом може бути обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, а самі вони оголошені в розшук.