ua en ru

Місія Кокса-Квасьнєвського прибуде сьогодні в Україну з дводенним візитом

Місія Кокса-Квасьнєвського прибуде в Україну 21-22 жовтня. Про це йдеться в заяві, опублікованій на Facebook представництва ЄС в Україні.

Місія Кокса-Квасьнєвського прибуде в Україну 21-22 жовтня. Про це йдеться в заяві, опублікованій на Facebook представництва ЄС в Україні.

"Моніторингова місія Європейського парламенту, очолювана Петом Коксом і Олександром Квасьнєвським сьогодні здійснить свій 23-й робочий візит в Україну. 21-22 жовтня місія відвідає Київ і Харків і проведе переговори зі своїми основними співрозмовниками", - йдеться в повідомленні.

"Час для забезпечення прийнятного врегулювання закінчується. Метою місії залишається досягнення необхідних умов для її доповіді в повній відповідності з критеріями, встановленими Радою міністрів закордонних справ ЄС у грудні 2012 р. для підписання Угоди про асоціацію з Україною. Основна умова будь-якого позитивного результату полягає в тому, що воно повинно поважати гідність і забезпечити згода кожної з ключових персоналій, які беруть участь з обох сторін", - зазначили в українському офісі ЄС.
Як відомо, місія Кокса-Квасьневського, яка запропонувала варіант "часткового помилування Юлії Тимошенко, продовжена до середини листопада.

Напередодні повідомлялося, що розробляється Адміністрацією Президента України (АП) законопроект, що передбачає можливість відправлення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на лікування за кордон, містить пункт, згідно з яким час зарубіжної поїздки повинно использоватьсяисключительно для поправки здоров'я. Гарантувати виконання цього пункту повинна приймаюча країна, повідомлялося з посиланням на джерело в АП.

Президент України Віктор Янукович підпише закон, що дозволяє засудженої екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном, якщо ВР підготує і прийме відповідний закон.

Під час нещодавньої зустрічі з єврокомісаром з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле Янукович пообіцяв вирішити питання Тимошенко найближчим часом: "У нас залишився найбільш болюче питання - це питання Тимошенко, але місія Кокса-Квасьнєвського працює. Ми ведемо спільну роботу, і я сподіваюся, що найближчим часом остаточно визначимося, яким чином вирішувати це питання".

Як повідомлялося раніше, Квасьнєвський пропонував Януковичу "часткове помилування" Тимошенко як варіант рішення цієї проблеми.

Він розповів, що Тимошенко вже відбула два роки ув'язнення з семи, а тому це може забезпечити підстави для виїзду за кордон, зокрема в Німеччину, для проходження лікування.

Нагадаємо, раніше спостережна місія Європарламенту в складі Пета Кокса та Олександра Квасьнєвського передала Президенту Віктору Януковичу клопотання про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Тимошенко з 5 серпня 2011 р. відбуває семирічний термін покарання за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією у 2009 р. Ув'язнення Тимошенко серйозно похитнуло відносини України з Європою, яка вимагає привести вітчизняне законодавство до європейських норм. Зокрема, ЄС вимагає вирішити питання з політичними в'язнями. Як заявляли вищі українські чини, Україна вже в жовтні ц.р. виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, включаючи правові решенияпроблемы зі звільненням екс-прем'єра Тимошенко та її лікуванням в Німеччині.

Нагадаємо, 15 жовтня МЗС Литви передав Україні запрошення на саміт у Вільнюсі. Запрошення підписані Президентом Литви Далею Грібаускайте, президент Ради Євросоюзу Херманом ван Ромпеєм і головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.