ua en ru

Мін'юст припинить керування процесом люстрації в Україні, - Петренко

Міністерство юстиції має намір припинити керування процесом люстрації (очищення влади) в Україні. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі 5 каналу.

За його словами, надалі відповідна громадська рада, створена при Мін'юсті буде з нього виведений.

"Експерти Венеціанської комісії вважають, що контролювати процес люстрації має незалежний орган. Ми їм пояснили, що Мін'юст не є органом, який здійснює люстрацію, при міністерстві створено незалежну громадську раду. Вони сказали, що її необхідно вивести з нашого міністерства. Я вважаю, що це нормально, Мін'юст свою історичну функцію виконав - ми запустили цей процес. Ця громадська рада буде незалежним органом, який буде мати свій апарат при Кабінеті міністрів", - повідомив Петренко.

За його словами, зараз всі питання, що виникли у Венеціанської комісії щодо закону про люстрацію, вирішені.

"Нам вдалося переконати експертів Венеціанської комісії в тому, що думку української сторони, необхідно врахувати і ті обставини, які зараз є в країні. Дійсно, ми не були залучені до процесу консультації під час підготовки висновку (Венеціанської комісії, - ред.) - це окрема детективна історія. Але, слава Богу, члени Венеціанської комісії, президент Венеціанської комісії прислухалися до наших аргументів", - заявив Петренко.

"Основним фактором і перемогою відкоригованого ув'язнення, як би там не розповідали окремі ЗМІ, які контролюються тими людьми, які потрапили під люстрацію, було те, що Венеціанська комісія визнала, по-перше - що люстрація в Україні повинна бути; друге - Венеціанська комісія, проаналізувавши наш закон і закони інших країн, в яких був основним критерієм до люстрації - приналежність до комуністичного режиму, до спецслужб, сказала, що таким критерієм для нас може бути приналежність до режиму Януковича", - додав він.

Нагадаємо, 16 жовтня 2014 р. в Україні набув чинності закон про люстрацію, згідно з яким для здійснення процедури повинен бути сформований спеціальний орган при Міністерстві юстиції.
Також 12 грудня Мін'юст України повідомив, що Венеціанська комісія схвалила український закон про люстрацію.