ua en ru

Міністри оборони ряду країн ЄС виступили проти поставок зброї Україні

Міністри оборони ряду країн ЄС виступили проти поставок зброї Україні

Міністри оборони ряду європейських країн виступили проти поставок зброї для української армії, що вказує на можливість розколу у трансатлантичних відносинах, якщо Вашингтон все ж вирішить поставити озброєння, передає "Голос Америки".

"Поява нової зброї в цьому регіоні не наблизить нас до вирішення, і не покладе край стражданням населення", - заявила журналістам міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лайен.

"Нам потрібно посилити економічний і політичний тиск на сепаратистів та Росії, щоб знайти рішення за столом переговорів, а не на полі бою, а участь у потенційній ескалації - це не найкращий вихід", - додала вона.

Міністр оборони Нідерландів Яніні Хеннис-Плассарт вважає, що більшість союзників, і зокрема її країна, "будуть наполягати на нелетальній підтримці України".

"Політичний діалог - це єдиний спосіб подолати кризу", - заявила вона.

Міністр оборони Італії Роберта Пінотті заявила, що Рим виступає проти поставок летальної зброї Україні.

"Нам потрібно знизити температуру кризи, а не підвищувати її", - сказала вона на прес-конференції.

Міністр оборони Великобританії Майкл Феллон заявив, що Лондон "вивчить додаткові можливості в плані навчання і поставок обладнання, яке не є летальним".

Тільки міністр оборони Литви Юозас Олекас заявив, що його країна поставила Україні "деякі елементи" військової допомоги, про яку просив Порошенко, але відмовився повідомити деталі.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що Європа демонструє єдність у підтримці України.

Також стало відомо, що група приблизно з 12 республіканців і демократів на чолі з сенатором-республіканцем Джоном Маккейном виступають за постачання Вашингтоном зброї Києву.