ua en ru

МЗС Великобританії закликав припинити насильство в Єгипті

Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в ході телефонної розмови з міністром закордонних справ Єгипту Набіль Фахмі закликав припинити насильство в Єгипті. Про це повідомляє BBC з посиланням на повідомлення представника МЗС.

У своїй заяві Хейг засудив акти насильства в країні, а також закликав сторони конфлікту до діалогу. Він підкреслив факт непропорційного застосування сили владою, а також насильство з боку деяких протестуючих.

Хейг зазначив необхідність припинити кровопролиття і повернутися до політичного діалогу за участю всіх сторін. Він також висловив глибоку заклопотаність тим, що відбувається.

Раніше єгипетські ЗМІ заявили, що співробітники сил безпеки відчистили каїрську мечеть аль-Фатіх на площі Рамзес, зайняту прихильниками руху "Брати-мусульмани". Сили безпеки пустили в будівлю мечеті сльозогінний газ, а ісламісти і поліцейські ведуть вплуталися в перестрілку. Хейг підкреслив, що атаки на мечеті церкви неприйнятні.

За останні чотири дні десятки церков, будинків і підприємств християнської меншини по всьому Єгипту піддалися нападам ісламістів. За даними агентства, близько 40 церков були розграбовані і спалені, ще 23 були сильно пошкоджені в результаті нападів. Сотні прихожан-коптів виявили солідарність, намагаючись захистити храми і монастирі, однак цих дій, як правило, було недостатньо, оскільки нападу часто відбувалися одночасно з атакою на місцеві поліцейські ділянки. Це заважало поліції забезпечити ефективний захист церков і монастирів.

Нагадаємо, заворушення у Каїрі та інших єгипетських містах тривають з початку липня, вони переросли в активну фазу 14 серпня, коли поліція спробувала витіснити прихильників Мурсі зі столичних площ. Це вилилося в запеклі сутички з силовиками.