ua en ru

МЗС України закликав розробити юридичні гарантії країнам, які відмовилися від ядерної зброї

МЗС України закликав розробити юридичні гарантії країнам, які відмовилися від ядерної зброї
Міністерство закордонних справ України закликало розробити юридичні гарантії країнам, які відмовилися від ядерної зброї.

Міністерство закордонних справ України закликало розробити юридичні гарантії країнам, які відмовилися від ядерної зброї. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

МЗС зазначив, що 5 грудня 1994 р. Великобританія, Росія і США підписали в Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Росія, окупувавши в березні 2014 р. Крим і розв'язавши збройний конфлікт на Донбасі, порушила свої зобов'язання.

У МЗС вважають, що це створило небезпечний прецедент, коли держава, гарантувало безпеку України у відповідь на відмову від ядерної зброї, порушило її суверенітет і територіальну цілісність.

"Такі дії не тільки є відкритою агресією проти України, вони є загрозою для всієї міжнародної системи ядерної безпеки та підривають режим нерозповсюдження зброї масового знищення в цілому. В день 20-річчя Будапештського меморандуму закликаємо держави-гаранти безпеки України здійснити невідкладні кроки для відновлення територіальної цілісності, суверенітету і світу в Україні, а також розпочати практичне обговорення питань юридично зобов'язуючих гарантій безпеки країнам, які прийняли або планують прийняти історичне рішення про відмову від ядерної зброї", - заявили в МЗС.

Нагадаємо, на початку жовтня РФ наздогнала США за загальною кількістю носіїв стратегічної ядерної зброї.