ua en ru

Махніцький нагадав посадовим особам влади Криму про незаконність референдуму

Виконувач обов'язків генерального прокурора України Олег Махніцький звернувся до органів державної влади та місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, їх службових осіб.

Виконувач обов'язків генерального прокурора України Олег Махніцький звернувся до органів державної влади та місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, їх службових осіб. Зокрема, він нагадав про незаконність підготовки та проведення референдуму в автономії, йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.

Він нагадав, що зміна територіальної приналежності АР Крим та Севастополя суперечить положенням Декларації ООН від 24 жовтня 1970 р. про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до статуту Організації Об'єднаних Націй, іншим нормам міжнародного права, а також українського законодавства. Зокрема відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У зв'язку з цим Генеральна прокуратура України звернулася з позовами до суду про визнання незаконними та скасування постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 р. №1702-6/14 "Про проведення загальнокримського референдуму" та рішення Севастопольської міської ради від 6 березня 2014 р. №7151 "Про участь в проведенні загальнокримського референдуму". З огляду на зупинення адміністративним судом дії зазначених постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішення Севастопольської міської ради, вчинення будь-яких дій, направлених на їх практичну реалізацію, у тому числі щодо підготовки референдуму, є незаконними, зазначив Махніцький.

"Під час досудового слідства діям усіх осіб, винних у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, а також діям, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади буде надано відповідну принципову кримінально-правову оцінку.

Підкреслюю, що і надалі будь-які дії посадових осіборганів державної влади та місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим щодо виконання протиправних та нечинних постанов Верховної Ради Автономної Республіки Крим, зокрема щодо проведення референдуму 16 березня 2014 року, а також рішень та вказівок нелегітимного голови Ради міністрів Криму Сергія Аксьонова є незаконними та тягнуть за собою відповідальність відповідно до чинного законодавства. Аналогічним чином Генеральна прокуратура України буде реагувати на подібні порушення законів у інших регіонах держави", - сказав Махніцький.