ua en ru

Литва заявляє, що військові літаки РФ не порушували її повітряний простір

Литва заявляє, що військові літаки РФ не порушували її повітряний простір
Литва заявляє, що військові літаки Російської Федерації не порушували її повітряний простір.

Литва заявляє, що військові літаки Російської Федерації не порушували її повітряний простір. Про це в четвер, 13 листопада, повідомило Міноборони Литви, передає Delfi.

Як повідомляє міністерство, винищувачі F-16 ВПС Нідерландів розпізнали російський військово-транспортний літак "Іл", який летів без заздалегідь узгодженого плану польоту з Калінінградської області на материкову частину Росії, огинаючи країни Балтії. Винищувачі були підняті в повітря в середу.

"Ми звернули увагу на те, що порушення повітряного простору Литви не було, літак летів в зоні реагування НАТО над Балтійськими державами, при входженні літака в яку піднімаються в повітря винищувачі НАТО", - йдеться в прес-релізі Міноборони.

Міністерство зазначає, що польоти натовських винищувачів з метою розпізнавання та супроводження наблизилися до кордонів країн Балтії літаків - це стандартна процедура місії ППО НАТО.

"Проте активізація російських військових літаків поблизу кордонів держав Балтії викликає стурбованість. Польоти літаків без заздалегідь узгодженого плану при відключених відповідачах також представляють загрозу для безпеки цивільної авіації", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голландські винищувачі F16, які є частиною сил НАТО патрулюють небо над країнами Прибалтики, перехопили російський Іл.

За словами генсека НАТО Йенса Столтенберга, літаки альянсу в 2014 р. здійснили близько 100 перехоплень російських винищувачів.