ua en ru

Лавринович: Для проведення перевиборів у 5-ти проблемних округах потрібно приймати окремий "одноразовий" закон

Для проведення в Україні перевиборів по п'яти проблемним округах парламенту потрібно прийняти окремий закон "одноразового" дії, який дозволить провести ці вибори. Про це в ході сьогоднішньої прес-конференції заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зрозуміло, що закон не містить сьогодні повноважень ЦВК призначати перевибори. Потрібен окремий закон одноразової дії, який ми підготували і в разі його прийняття, почнеться часовий відлік вже для ЦВК щодо прийняття рішення про проведення цих виборів", - сказав Лавринович.

Він також повідомив, що в цьому законопроекті буде передбачено норму, за якою додатковий зразок протоколів з виборів з ідентифікованими підписами членів окружних комісій, з усіма реквізитами та печатками, буде не тільки в учасників виборчої гонки, не тільки у їхніх представників, або довірених їх осіб , а також у спостерігачів, включно зі спостерігачами іноземних держав, міжнародних організацій.

Також Лавринович зазначив, що за розробленим Міністерством юстиції законом, пропонується, щоб вибори в 5-ти проблемних округах відбулися точно за такими ж правилами, як проходили для тих 445 депутатів, які вже пройшли до парламенту.

"У проекті закону номери округів не встановлюються", - також сказав міністр юстиції і додав, що цим законом не передбачається проведення перевиборів по округах, де раніше до парламенту вибралося Павло Балога Олександр Домбровський. "Мова йде про округи, де за рішенням (Центральної виборчої) комісії та суду встановлено неможливість встановлення переможців", - зазначив міністр.

Також Лавринович уточнив, що проектом даного закону передбачається, щоб члени окружних комісій, які обслуговуватимуть дані вибори обиралися шляхом проведення жеребкування в кожній комісії окремо.

Лавринович також зазначив, що КМ не наполягатиме на невідкладності розгляду даного законопроекту. "Уряду виставляти свої вимоги з моєї точки зору недоречно. Тут треба сприяти тому, щоб об'єднати різні точки зору з різних таборів, щоб вони всі підтримали один принцип", - зазначив міністр.

Він нагадав, що "на жаль, це не перший випадок в державі, коли форс-мажорний закон приймається одноразової дії - до ... 2004 році було прийнято аналогічний закон для прийняття - для проведення 3-его туру президентських виборів, який відповідно до закону не передбачався".

Читайте також: КСУ не став відкривати провадження у справі про призначення перевиборів на проблемних округах